open-navfaktor-logo
search
Poduzete mjere
Šta otkrivaju dokumenti: Od ukupno tri miliona, Općoj bolnici za borbu protiv COVID-19 milion KM
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) u četvrtak će raspravljati o Informaciji Ministarstva zdravstva, Kriznog štaba i Civilne zaštite o poduzetim mjerama i sa prijedlogom mjera za suzbijanje širenja pandemije koronavirusa.
19.08.2020. u 15:11
get url
text
Opća bolnica
Opća bolnica

Značajan prostor u dokumentu koji je dostavljen zastupnicima posvećen je utrošku sredstava, te se navodi da su u finansijskom planu Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) KS za 2020. godinu planirana sredstva koja su usmjerena za finansiranje nabavke medicinske i sanitetske opreme, kao i respiratora u ukupnom iznosu od osam miliona KM.

Zaključen je Sporazum o sufinansiranju razvojnog programa između UNDP-a i ZZO-a KS u kojem je u procijenjenoj vrijednosti definirano učešće ZZO-a u iznosu od četiri miliona KM, a taj je iznos doznačen UNDP-u koji je preuzeo sve obaveze vezano za operativnu realizaciju projektnih aktivnosti koje se tiču nabavke opreme. Prema podacima UNDP-a od 6. juna ove godine, ukupno je za potrebe zdravstvenih i drugih javnih ustanova u KS nabavljena oprema u vrijednosti od 2.168.831,35 KM (bez PDV-a). Od navedenog iznosa, 956.676,36 KM osigurano je sredstvima ZZO-a KS, dok je ostatak od 1.212.155,49 KM osigurano donacijama UNDP-a.

Rebalansom finansijskog plana ZZO-a za 2020. godinu planirana su dodatna sredstva za ublažavanje pandemije koronavirusa, namijenjena ugovornim javnim ustanovama u iznosu od tri miliona KM. Do sada su doznačena sredstva u iznosu od 1.091.200,14 KM.

Najveći dio iznosa od tri miliona KM je planiran za Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i Opću bolnicu, kojima je namijenjeno po milion KM. Zaključno sa 8. augustom, Općoj bolnici je doznačen milion KM.

Najveći broj zdravstvenih radnika koji su oboljeli od COVID-19 je registriran na KCUS-u, gdje je čak 68 radnika bilo pozitivno na virus. U Općoj bolnici je osam uposlenika bilo pozitivno, a isti broj je zabilježen i među uposlenicima JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS.

Zdravstvene ustanove su dostavile i rezime svojih aktivnosti u borbi protiv širenja koronavirusa, te se tako u izvještaju Opće bolnice navodi da je ta ustanova angažirala profesionalce iz oblasti epidemiologije i infektologije, te da su obučili određeni broj medicinskih sestara i tehničara za rad na respiratoru. U maju je, sudeći prema informaciji, Opća bolnica dobila jedan respirator, te su uputili zahtjev za još deset.

{$galerijaFotografija}

- Aktom broj 3305/20 zabranili dopunski rad zdravstvenih radnika Opće bolnice, o čemu smo upoznali Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove – navodi se u informaciji Opće bolnice.

Ta se zabrana, očigledno, ne odnosi na direktora Opće bolnice Ismeta Gavrankapetanovića, koji je, uprkos ovom aktu, nastavio sa dopunskim radom u privatnoj ordinaciji.

VEZANI TEKST - Podhrastovi puni, Opća bolnica predstavlja pojačanja, a direktor prima pacijente u privatnoj ordinaciji

Trenutno epidemiološke mjere u KS propisuje Krizni štab Ministarstva zdravstva KS, na čijem je čelu Aida Pilav, direktorica JU Zavod za javno zdravstvo KS, a čine ga još Mirsada Hukić, Ismet Gavrankapetanović, Amra Junuzović, Rusmir Baljić, Muhamed Ahmić, Adem Zalihić, Anisa Bajramović, Izet Smajić, Alma Kadić, Alen Katović, Kemal Beganović i Azra Đozo.

Krizni štab je odmah nakon formiranja izradio i aktivirao Krizni plan pripravnosti za postupanje nadležnih institucija u KS u cilju poduzimanja mjera zaštite stanovništva od zaraznih bolesti. Njime su predviđene i konkretne aktivnosti svake ustanove, prema kojima je Opća bolnica dužna staviti na raspolaganje zdravstveni kadar i opremu.

Međutim, za potrebe stavljanja u funkciju privremenog izolatorija u Studentskim domovima Bjelave je menadžment Opće bolnice na raspolaganje stavio samo dva doktora, odbijajući preuzeti odgovornost za funkcioniranje izolatorija.

Opca bolnica 01.jpg
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.