open-navfaktor-logo
search
Otkrivena ploča
Sportska dvorana u Kaknju dobila ime po preminulom mladom košarkašu Anesu Begiću
Nakon što je prije nekoliko dana Općinsko vijeće Kakanj usvojilo prijedlog načelnika Općine Kakanj Mirnesa Bajtarevića da novoizgrađena dvorana B Javne ustanove Kulturno-sportski centar Kakanj nosi ime "Sportska dvorana Anes Begić", danas je upriličeno otkrivanje ploče na ulazu u dvoranu.
01.03.2021. u 14:22
get url
text

Ploču su otkrili Enis Begić, brat rahmetli Anesa, i načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević.

Nakon otkrivanja ploče otvoren je Memorijalni turnir "Anes Begić". Na turniru su nastupile ekipe OKK "Sloboda" Tuzla, KK "Igman Burch" Sarajevo, KK "Abeceda" Zenica i KK "Kakanj". Pokrovitelj turnira je Općina Kakanj, a nosilac aktivnosti na organizaciji je Košarkaški klub "Kakanj" uz podršku Javne ustanove Kulturno-sportski centar Kakanj.

U svom vrlo emotivnom obraćanju načelnik Bajtarević se osvrnuo na činjenicu da su čin otkrivanja ploče i memorijalni turnir upriličeni baš na 1. mart - Dan nezavisnosti BiH.

- Ovaj današnji dan je prožet emocijama tuge, sjete i ponosa. Danas se sjećamo rahmetli Anesa Begića, našog mladog sugrađanina koji više nije među živima. Postoji nekoliko razloga zašto smo otkrivanje ploče sa imenom Anes Begić i odigravanje memorijalnog turnira svrstali baš u Program obilježavanja Dana nezavisnosti BiH.

Prvo, Anes je bio hrabar mladi čovjek. Niko nikad nije vidio ni čuo Anesa da je tokom svoje borbe za život zaplakao ili izrazio razočarenje i pesimizam. On je bio hrabri sin naše Bosne i eto razloga zašto baš na Dan nezavisnosti govorimo o njemu.

Drugo, Anes je bio zlatno dijete, odličan učenik u školi i mektebu, izvrstan u sportu i vannastavnim aktivnostima. Takve mlade naraštaje Bosna i Hercegovina treba i zbog toga je Anes Begić primjer.

I treće, Anesova životna borba je ujedinila sve dobre ljude sa svakog pedlja Bosne i Hercegovine. Pokazali smo tada veliku snagu. Pokazali smo da naša srca mogu kucati zajedno kada se okupimo kako bismo pomogli nečiju životnu borbu. Svi ovi argumenti jasno oslikavaju i našu realiziranu namjeru da novoizgrađenu sportsku dvoranu u Kaknju nazovemo imenom "Anes Begić". Anesa nema među živima, ali će Anes živjeti u novim generacijama mladih sportista koji će vrijedno trenirati i igrati u ovoj dvorani. Anesa više nećemo sretati na sportskim poljima, ali ćemo ga vidjeti u svakoj lopti koja poleti ka obruću.

I uvijek kada se zatrese košarkaška tabla sjetit ćemo se njegovog dragog lika, njegove želje za životom, i njegove hrabrosti. Porodici Anesa Begića upućujem izraze ohrabrenja. Hrabro i dostojanstveno su zajedno s Anesom vodili njegovu bitku života. I premda je ponekad teško shvatiti, u tom dostojanstvu, hrabrosti, strpljenju i ponosu je smisao čovjekovog postojanja. Na kraju, svim ljudima koji BiH nose u srcu čestitam 1.mart - Dan nezavisnosti BiH i 3. mart - Dan Patriotske lige Kakanj - kazao je načelnik Bajtarević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.