Sadašnji režim restrikcija (zatvorene obrazovne ustanove, zabrana okupljanja i napuštanja matične općine, zatvaranje lokala i mnogih poduzeća) mogao bi potrajati još dva mjeseca, ocijenila je u anketi relativna većina od 44 posto ispitanika. Njih 20 posto smatra da će se stroga ograničenja ukinuti za mjesec, ali je takvih "optimista" u anketi iste agencije početkom ove sedmice bilo više - 30 posto, prenosi Hina.

Vladin paket mjera "prve pomoći" za građane i privredu koji su suočeni s posljedicama koronakrize "težak" tri milijarde eura, 41 posto ispitanika ocijenilo je pozitivnim. To je znatno manje nego u ranijem ispitivanju, kad ih je pozitivnima ocjenjivalo 51 posto.

Zanimljivo je i to da se udio ispitanika koji uvođenje novih restrikcija smatraju pretjeranima u tjedan dana povećao sa 7 na 20 posto, dok je udio onih koji smatraju da su restrikcije trebale biti još strože pao s prijašnjih 40 na 27 posto.

Podaci iz dviju provedenih anketa u razmaku od tjedan dana statistički su relevantne i pokazuju jasan trend, navodi se u analizi rezultata ankete agencije Valicom.

- U dijelu stanovništva zadnje zaoštravanje socijalnih ograničenja izazvalo je neodobravanje, ali još većina stanovnika smatra da je ono potrebno - ističe se u zaključku.

Zanimljivo je da su neka zadnja ograničenja poput načelne zabrane napuštanja matične općine i u liječničkoj struci naišla na različite reakcije.

Tako je vodeća vladina infektologinja Bojana Beović kazala da su bile neophodne za smanjivanje trenda porasta zaraza, dok ih je ravnatelj nacionalnog Instituta za javno zdravlje Ivan Eržen, epidemiolog, nazvao prerigoroznima i pretjeranima, te kazao da nisu donesene u konzultaciji sa strukom.