open-navfaktor-logo
search
Usred eskalacije u Rafahu
Međunarodni sud pravde: Južnoafrička Republika traži dodatne privremene mjere za izraelske napade
AUTOR: Faktor/Anadolija
10.05.2024. u 20:30
get url
text
Usred eskalacije izraelskog napada u Rafahu Južnoafrička Republika je danas podnijela Međunarodnom sudu pravde hitan zahtjev za naznaku dodatnih privremenih mjera i izmjenu prethodno propisanih u predmetu koji se vodi protiv Izraela.
U svom novom zahtjevu, Južnoafrička Republika navodi da privremene mjere prethodno naznačene od Suda "nisu u stanju potpuno se pozabaviti promijenjenim okolnostima i novim činjenicama".
- Situacija do koje je došlo izraelskim napadom na Rafah nije samo eskalacija postojećeg stanja, već daje povoda za nove činjenice koje su nanošenje nepopravljive štete pravima palestinskog naroda u Gazi - navodi se u zahtjevu.
Također, Južnoafrička Republika pozvala je danas tužioca Međunarodnog krivičnog suda (ICC) da ubrza trenutne istrage o situaciji u Palestini. 
- ICC bi trebao dati prioritet situaciji u Palestini kako bi se pružila pravda žrtvama ovih teških zločina - rekla je ministrica vanjskih poslova Naledi Pandor na otvaranju prve Globalne konferencije protiv aparthejda za Palestinu održane u Johanesburgu.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.