Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo danas su po hitnom postupku usvojili rebalans Budžeta KS za 2019. godinu u iznosu od milijardu i 55 miliona KM. Rebalansom je Budžet povećan za 114 miliona KM koje će biti usmjerene u projekte od strateškog značaja kao i mjere Vlade za poboljšanje kvaliteta života građana, istakao je u obrazloženju ministar finansija Amel Kovačević.

Ministar Kovačević je zastupnicima prezentirao razloge rebalansa i usmjeravanje budžetskih sredstava te kazao da je Budžet povećan zahvaljujući tome što su projekcije prihoda Kantona porasle za 27 miliona KM, a ostali dio je od akumuliranih razgraničenja iz prethodnog perioda, unosa (donacije, transferi), te od vlastitih prihoda različitih budžetskih korisnika.

Najznačajnije povećanje, prema njegovim riječima, osjetit će Ministarstvo saobraćaja i to za nekih 75,5 miliona KM, čime će se započeti značajno unaprijeđenje saobraćajne infrastrukture, prijevoza u KS,  pokrenuti rekonstrukcija trolejbuske mreže u Vogošći, pokriti razlika za penzionerske mjesečne karte KJKP Gras, subvencionirati troškovi studentskih karata i prijevoza učenika...

Također, sredstva su usmjerena i Direkciji za puteve u iznosu većem od 19 miliona KM, za energijsku efikasnost u javnim objektima i objektima budžetskih korisnika, subvencioniranje mladih pri rješavanju stambenog pitanja više od 25 miliona KM, dok će 9,5 miliona KM biti  izdvojeno za subvencioniranje kupaca prirodnog gasa i centralnog grijanja, a od tog iznosa će biti izdvojeno i za KJKP Rad za nabavku opreme.

Ministarstvu komunalne privrede i infrastrukture KS namijenjeo je više od  9,5 miliona KM, za subvencioniranje kupaca prirodnog gasa i centralnog grijanja oko osam miliona KM i 1,5 milion KJKP Rad za nabavku opreme.

Ministarstvu obrazovanja rebalansom Budžeta predviđeno je više od sedam miliona KM za projekte i to za sufinansiranje predškolskog odgoja, za strategiju rada sa djecom sa poteškoćama u razvoju, za izgradnju Akademije scenskih umjetnosti, ali i sufinansiranje izgradnje škole na Šipu.

Sredstva će biti izdvojena i za ukidanje arhitektonskih barijera za osobe s invaliditetom u iznosu od  milion KM, a u svrhu regulisanja migrantske krize dodatnih 200.000 KM.