open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Sjednica NSRS-a o "vraćanju nadležnosti": Obraća se Milorad Dodik
Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o, kako to zovu stranke iz RS-a - vraćanju nadležnosti, počela je danas, a prisustvuju joj član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsjednica RS-a Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske, te lideri političkih partija iz tog entiteta.
10.12.2021. u 13:13
get url
text

Ministrica finansija RS-a Zora Vidović je na posebnoj sjednici NSRS-a, obrazlažući Informaciju o prijenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja, navela da je po ranijem zaključku Skupštine iz marta ove godine, formirana ekspertska grupa koja se bavila ovim pitanjem.

Ona je navela kako u sporazumima RS-a i FBiH o indirektnom oporezivanju ništa ne ukazuje da je namjera bila dati BiH nove nadležnosti kao trajne.

- Pošto su sporazumi tek politički dogovor, a ne ustavne izmjene, svaki entitet može da se povuče. Prema tome RS može da se povuče iz sporazuma o indirektnom oprezivanju. RS je prihvatio sporazum na osnovu razumijevanja da će Upravni odbor UIO pravično raspoređivati indirektne poreze, a u informaciji su nabrojani svi problemi sa kojima se RS susretao, a neki od njih još nisu riješeni – rekla je Vidović.

Ministar pravde RS-a Anton Kasipović je govoreći o Informaciji o prijenosu nadležnosti u pravosudnim institucijama BiH, ukazao na nekoliko "problema" - retroaktivna primjenu zakona, preuzimanje predmeta od RS-a koji su završavali oslobađajućim presudama (istaknuvši predmet Naser Orić) i drugo, ocijenivši da su to bili neki od izvora nepovjerenja u pravosuđe BiH.

- Da je uspio strukturalni dijalog, danas ne bismo imali ovu tačku u NSRS-u. Jedinu kvalitetnu podršku tada imali smo od EU-a, a hiljadu prepreka – dodao je.

Podvukao je da se nagomilalo "preteških pitanja", a uvjeren je da će ovaj NSRS prepoznati ove probleme koji prethode teškim odlukama.

- Trenutak je da prije svega pitamo ima li iko ko bi sa nama pričao kako ovo riješiti, a na zastupnicima je da donesu odluke, a na Vladi RS-a i minsitrima je da te odluke provedemo – kazao je Kasipović.

Šef Kluba zastupnika SNSD-a Igor Žunić kazao je u uvodnoj riječi, na posebnoj sjednici NSRS-a o vraćanju nadležnosti, da je formiranjem PIC-a napravljen presedan i teren za kršenje svih prava u BiH, uključujući i ljudska prava.

- To izmišljeno tijelo je dozvolilo visokom predstavniku da smjenuje, ostavlja ljude bez posla, radi šta hoće i da polako, sistematski, oduzima jednu po jednu nadležnost od RS-a. Od tada pa do do danas, BiH postaje vlasništvo bjelosvjetskih birokorata koji svima dijele lekcije, praveći od BiH protektorat. Ti ljudi bez lica najčešće su definisani kao Zapad, međunarodna zajednica... Pokrovitelj su bošnjačkih političkih elita – rekao je Žunić.

Poručio je da je RS godinama "razvlašćivan sa željom da postane samo prazna struktura", te pročitao više prenesenih nadležnosti uz tvrdnju da ih ima 128. Poručio je da je na današnji dan visoki predstavnik dobio ovlaštenja u Bonu, odnosno bonska ovlaštenja.

Sjednicu možete pratiti u videu ispod: 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.