open-navfaktor-logo
search
Pripadnici policije i VRS-a
SIPA u Banjoj Luci uhapsila više osoba zbog ubistava i mučenja civila Donjeg Vakufa
Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, pripadnici SIPA-e, na području Banje Luke, locirali su, identificirali i uhapsili više osoba osumnjičenih za zločin protiv čovječnosti.
08.12.2020. u 09:54
get url
text

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su, u svojstvu pripadnika policije i VRS-a, na području Donjeg Vakufa, u proljeće i ljeto 1992. godine, počinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti iz člana 172. Krivičnog zakona BiH.

- Oni se terete da su, sudjelovali u nezakonitom zatočenju oko 150 žrtava, civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, nad kojima su počinili mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje, nečovječna postupanja, nanošenja tjelesnih i duševnih ozljeda, što je rezultiralo smrću više osoba, te trajnim i teškim tjelesnim i duševnim ozljedama kod većeg broja zatočenih osoba - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Dodaju da će osumnjičeni u zakonskom roku, uz poštivanje mjera sigurnosti zbog pandemije Covid -19, biti predati postupajućem tužiocu koji će ih ispitati i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.