Ponedjeljak, 20.09.2021.
Sigurna kuća u Tuzli
FOTO: J. Bojić

Sigurna kuća u Tuzli: Pandemija je vrijeme nasilja, sve više žena i djece mora napustiti svoj dom

Sve više žena i djece, zbog nasilja u porodici, mora potražiti pomoć u Sigurnoj kući tuzlanskog udruženja "Vive žene". Plišane igračke, dječije pape na krevetu, knjiga, daska za peglanje, svedoče o životu onih koji su morali van iz svoga doma.

Vrijeme pandemije koronavirusa, čini se, pogoduje nasilju. O tome svjedoči podatak da je u Sigurnoj kući u Tuzli tokom prošle godine boravilo 65 žrtava nasilja. Ove godine od druge polovine marta do danas smještaj je potražilo 79 žrtava nasilja, od toga su 34 žene i 45 djece.

- Imamo povećan broj poziva, prijava nasilja, zahtjeva za informacije, savjet i psihoterapijski tretman. Supružnici su bili prisiljeni da duže borave u domaćinstvu, mnogo ih je izgubilo posao, povećan je strah za egzistenciju, više je školskih obaveza djece, obaveza prema starijim članovima porodice. Sve to usložnjava situaciju unutar porodica, koja se možda držala pod kontrolom, a to rezultira ljutnjom i agresivnošću, što je u osnovi nasilja - kaže Danijela Huremović koordinatorica Sigurne kuće.

Ona ističe da postoji povećan broj slučajeva nasilja koje se dešava prvi put unutar porodice, odnosno prvi puta se prijavljuje.

Sve navedeno potvrđuje i činjenica da u prvih devet mjeseci ove godine MUP TK bilježi 302 krivična djela nasilja u porodici.

- Kada dobiju prijavu policajcima je prvi cilj da zaustave nasilje i da pruže pomoć žrtvi, a tu pomoć pružaju ljekari, sigurne kuće, centri za socijalni rad. U 95 posto slučajeva žrtve su žene i malodobna djeca - kaže glasnogovornica Uprave policije MUP-a TK Amra Kapidžić.

Od 302 prijave, prema Kantonalnom tužilaštvu TK upućena su 102 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu. Podnesena su i 62 zahtjeva za izricanje 99 zaštitnih mjera, a sudovi su donijeli 55 rješenje za 91 zaštitnu mjeru.

- Razlozi nepodnošenje izvještaja u ostalim slučajevima najčešće je korištenje blagodeti zakona, odnosno oslobađenje od svjedočenja protiv bliskih članova porodice - pojašnjava Kapidžić.

Inače, žene i djeca u Sigurnoj kući, po Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici FBiH, mogu boraviti najduže šest mjeseci, ali se taj rok u određenim situacijama može i produžiti u saradnji s Centrom za socijalni rad.

- Trenutno u našoj Sigurnoj kući imamo smješteno pet žena i jedno dijete. Imamo kapacitet za 20 osoba i za sada nemamo problem s prostorom. U prosjeku se žrtve kod nas zadržavaju tri do četiri mjeseca, a u rijetkim slučajevima nas napuste nakon dva-tri dana, jer se ne mogu adaptirati - priča Danijela Huremović.

Da bi se prilagodili pandemiji Sigurna kuća u Tuzli, jedina u ovom dijelu FBiH, obezbijedila je i tri prostorije za izolaciju, u kojoj žrtve, koje tek stignu, mogu provesti dane obavezne izolacije.

Udruženje "Vive Žene" s MUP-om TK pokrenule su projekat pod nazivom "Prevencija i sprečavanje nasilja na području TK". Projekat ima za cilj da potakne policajce i građane da prijave nasilje u porodici, umjesto da taj teret pada samo na žrtve, koja često nisu u mogućnosti da to učine. Pokrenuta je i medijska kampanja "Čuješ, vidiš, znaš – reaguj!" u sklopu "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja", međunarodne kampanje koja se organizira širom svijeta od 25. novembra do 10. decembra.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh