Šarović je rekao da je priželjkivanje sankcija za Republiku Srpsku vrhunac neodgovornosti i da takvo ponašanje predstavlja vrhunac Dodikovog ludila. Navodi da bi ukoliko nastupe takve sankcije trpili građani i ekonomija.

Šarović kaže da su pokušaji da se preko leđa naroda ispadne heroj potpuna besmislica.

VEZANI TEKST - Dodik vrijeđao Ameriku i prijetio: Ako uvedu sankcije RS-u, donijeli su odluku o samostalnosti RS-a

- Mislim da Dodik na neki način priželjkuje da će ove sankcije od njega napraviti narodnog heroja. Vidjeli ste da su slavili sankcije, ali ja ne vidim razloga da se ima bilo šta slaviti. To je na neki način ismijavanje sankcija. Ako te sankcije padnu na teret RS, onda je to ismijavanje njenih građana. Mislim da neće uspjeti pokušaj da postane narodni heroj na ovaj način - kazao je Šarović.

Istakao je kako vlast predvođena Dodikom i ljudima oko njega izmiče kontroli sa svojim postupcima i da će cijela RS postati talac ove politike.

Komentarišući izjavu predsjednice RS Željke Cvijanović da su sankcije uvedene kako bi se pomoglo opoziciji Šarović je rekao da je u odnosu na 2006. sada drugačija situacija.

- Kada su nas kažnjavali Dodik je rekao da visoki predstavnik i Amerika na to imaju pravo. SDS se principijelno uvijek borio protiv sankcija za razliku od njih. Sada smo vlast upozoravali da se ovo može desiti i da je nedgovorno to što čine. Upozoravali smo ih da idu grlom u jagode da ne prizivaju sankcije RS, a ni sebi lično. Oni srljaju i vode užasno lošu politiku koja je loša za Republiku Srpsku. Ne rade se te stvari na takav način. Ne može se ta vrsta politike svoditi na patriotsku politiku - istakao je Šarović, prenosi Sektor za politiku i medije SDS-a.