Šarović: Dodikova politika je prevaziđena, nije kredibilan da predstavlja RS

objavljeno: 05.03.2017. u 08:45

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i jedan od čelnih ljudi SDS-a Mirko Šarović upozorio je da je evropski put BiH vrlo upitan ukoliko se politička kriza nastavi u narednom periodu.

Komentarišući posjetu visoke predstavnice EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini, Šarović je u Dnevniku TV1 istaknuo da je glavna poruka bila kako je evropski put jedina perspektiva BiH i da alternative tom putu nema.

- Visoka predstavnica Mogherini pozvala je Vijeće ministara BiH da istraje na tom putu, jer upravo u Vijeću ministara BiH vidi ključnu instituciju koja BiH vodi naprijed u evropske integracije, uprkos izazovima i problemima sa kojima se suočavamo posljednjih danas i sedmica - kazao je Šarović.

Osvrnuo se i na izjavu predsjednika RS-a Milorada Dodika koji smatra da je evropski put BiH blokiran, uz navode da su institucije RS-a ispunile sve obaveze kada je u pitanju mehanizam koordinacije i reformska agenda, za razliku od FBiH i institucija na nivou BiH.

- Ne bih rekao da je evropski put blokiran, prije bih kazao da je pod velikim pritiskom i ugrožen. Svakako, evropski put je vrlo upitan ukoliko se kriza u BiH nastavi u narednom periodu. To zavisi os svih učesnika i na državnom i na entitetskim nivoima. S druge strane, bio bih presrećan da je RS ispunila sve svoje obaveze na reformskom putu i kada je u pitanju Upitnik, a da to nije učinio državni nivo. No, bojim se da nije baš tako - istaknuo je Šarović.

Dodao je da će se kroz koordinaciju u narednim sedmicama uvidjeti ko eventualno nije ispunio obaveze koje je BiH preuzela prije nekoliko mjeseci.

Komentarišući činjenicu da su iz SNSD-a najavili da će bojkotovati sjednicu Parlamenta BiH, koja je zakazana za utorak, Šarović je rekao da su oni i do sada bojkotovali državni Parlament.

- To je njihovo pravo. Oni za sebe biraju odluke za koje misle da su najbolje za njihovu politiku i stranku - prokomentarisao je Šarović.

S druge strane, dodao je, SDS sam odlučuje o svom nastupu u institucijama na nivou BiH.

Podsjetio je na zaključak sa posljednje sjednice Glavnog odbora SDS-a u kojem se navodi da blokada institucija nije racionalan i pametan put, te da postoje mnogo bolji načini da se prevaziđe određena kriza ili isprave greške koje su počinili neki drugi učesnici.

Komentarišući refleksiju političke krize na rad Vijeća ministara BiH, Šarović je poručio da se kriza odrazila na skoro svaku instituciju, pa i na Vijeće ministara BiH.

- Mislim da kriza i dalje traje, odnosno da nije prevaziđena, ali činimo napore da održimo institucije da obavljaju svoje osnovne dužnosti koje su nužne za funkcionisanje zemlje i koje traže građani - naglasio je Šarović.

SDS, dodao je, smatra da se na neodgovornu politiku i urušavanje institucija ne može odgovoriti na isti način. Umjesto toga, pamentnije je institucionalno se boriti za svoje stavove.

- Vijeće ministara BiH je pod velikim pritiskom, ali određena pitanja, poput pitanja pasoša, ruskog duga, Upitnika Evropske komisije, na neki način su, kako sam ranije naveo, briselska agenda oko koje se mi svi okupljamo i koja nas neki način obavezuje da taj dio posla završimo uprkos krize koja traje - pojasnio je Šarović.

U Dnevniku TV1 Šarović je prokomentarisao i nedavni Dodikov poziv članovima SDS-a "da se ograde od politike Mirka Šarovića i Mladena Bosića", te optužbe za izdaju RS i podaništvo Sarajevu.

- Dodik bi najvjerovatnije bio srećniji da nas nema na 500 kilometara od Sarajeva, te da on diriguje određenim procesima. Mislim da mu je to žarka želja. On mijenja teze i podvodi pod patriotski čin blokadu institucija, a mi smatramo da to nije pametno. Takođe, mislim da je to jedan avanturizam i suludo - kazao je Šarović.

U slučaju da Dodik nije i predsjednik SNSD-a možda bi, dodaje, bilo prostora za razgovor.

- On pozivom članovima SDS-a želi da nas eliminiše iz bilo kakve uloge odlučivanja, te da on rasčisti taj teren i zagospodari resursima u RS, kao i da može upravlja resursima na nivou BiH. Mi smatramo da je ta politika potpuno prevaziđena. Uostalom, on već odavno nije kredibilan da nas predstavlja i da on bude taj koji će da odražava jedinstvo iz RS - ocijenio je Šarović.