Nedjelja, 07.08.2022.
FOTO: AA

Sarajevo: U zrak pušteno 1.000 balona za nedužne civile Idliba

Na ovaj način pokazuju da su protiv ubijanja nedužnih civila i protiv ratnih zločina

Međunarodna grupa aktivista "We are the Love" organizovala je danas skupove u 18 evropskih gradova kao izraz solidarnosti za Idlib u Siriji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Skup u Sarajevu održan je ispred Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine gdje je pušteno u zrak 1.000 balona kao znak glasova nedužnih civila koje niko ne čuje.

Organizatori i podržavaoci kampanje okupili su se s ciljem da podsjete na zločine koji se čine u Idlibu u Siriji te zahtijevaju konkretne poteze za zaustavljanje bombardovanja bolnica, škola i stradanje nevinih civila. 

Ova grupa, užasnuta rastućim nasiljem i gubicima života civila u Idlibu, a radeći s lokalnim i međunarodnim organizacijama, organizuje skupove podrške za sirijski grad Idlib u 18 gradova širom Evrope.

"We are the Love" koordinacijski tim je grupa aktivista iz svih dijelova svijeta koja radi zajedno na preveniranju daljeg gubitka života u Idlibu. 

Ismail Ćidić, glasnogovornik kampanje "We are the Love", podsjetio je da je u posljednjih šest sedmica u sirijskoj pokrajini Idlib, prema podacima UN-a, ubijen najmanje 231 civil. 

-Zato smo mi, međunarodni aktivisti, okupljeni u ovoj kampanji, odlučili poslati poruku solidarnosti za ubijene nevine civile u sirijskoj pokrajini Idlib. Pređene su sve crvene granice - bombardovanje škola, bolnica i ubijanje nedužnih civila koristi se kao strategija ratovanja. Smatramo to apsolutbo nedopustivim - poručio je Ćidić. 

Od Međunarodne zajednice i relevantnih institucija traže trajnu obustavu nasilja zaraćenih strana u Idlibu u Siriji i prekid napada na bolnice i škole kao strategiju ratovanja, otvaranje koridora za humanitarnu pomoć u Idlib i okolna područja i garanciju preuzimanja odgovornosti od strane pojedinaca i grupa osumnjičenih za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, putem međunarodnih tribunala i pojedinačnih i kolektivnih sankcija.

-Građani BiH znaju šta je rat, znaju šta su ratni zločini i od ključne je važnosti da barem pokažemo solidarnost, zato smo se danas okupili ovdje - rekao je Ćidić.

Kako je kazao, na ovaj način pokazuju da su protiv ubijanja nedužnih civila i protiv ratnih zločina. 

-Nadamo se da će doći do prekida ratnog stanja. Brojka od 1.000 balona je simbolična, a u projekat je uključeno 18 gradova u Evropi, ali nekoliko gradova se također prijavilo u posljednjih nekoliko dana tako da imamo mirne proteste i Brazilu, Sjevernoj Americi, posebno u Evropi - dodao je Ćidić.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh