Sarajevo je jutros osvanulo u magli, što je uobičajeno za ovo doba godine.

U protekla 24 sata u Federaciji BiH je zabilježen porast koncentracija zagađujućih materija u zraku, tako da je zabilježeno prekoračenje vrijednosti prašine PM 10 na skoro svim mjernim stanicama u Kantonu Sarajevo, osim na stanici Ivan Sedlo.

-Vrijednosti se kreću od 50 do 120 mikrograma, 50 je zabilježeno na Vijećnici, 67 Bjelave, 94 Otoka i Ilijaš 123 mikrograma. Pored prašine, nije zabilježeno prekoračenje drugih polutanata u Kantonu Sarajevo - kazao je Feni stručni saradnik u Sektoru životne sredine u Federalnom hidrometeorološkom zavodu BiH Enis Krečinić.

Što se tiče Zenice i Zeničko-dobojskoj kantona, zabilježen je porast koncentracije prašine na svim mjernim stanicama koje su prekoračile granične dnevne vrijednosti s tim da je registriran porast vrijednosti sumpor-dioksida na mjernoj stanici Visoko koja dostiže 135 mikrograma, a dnevna dozvoljenost je 125.

U Tuzli je također zabilježeno prekoračenje prašine.

- U narednom periodu možemo očekivati poboljšanje ove slike zbog pogoršanja vremenskih uslova, odnosno zbog očekivanih padavina te se već u narednim danima može očekivati da te vrijednosti budu dosta niže. Koliko će se zadržati takvo stanje zavisi od vremenskih uslova jer ulazimo u krizno razdobolje mjeseca decembra kada su pojačane temperaturne inverzije i kada možemo očekivati ponovno epizode zagađenje kako u Kantonu Sarajevo, tako i u FBiH - kazao je Feni Krečinić.