Utorak, 07.07.2020.

Groblje Bare

Sahranjen Svetozar Pudarić: Otišao je istinski patriota

Više stotina građana Sarajeva, ali i prijatelja iz cijele BiH danas se oprostilo od Svetozara Pudarića, bivšeg potpredsjednik Federacije BiH, koji je danas sahranjen na sarajevskom Gradskom groblju Bare uz zvuke trube i partizanskih pjesama "Po šumama i gorama" i "Bella ciao".

Na sahrani su bili Nermin Nikšić, Zlatko Lagumdžija, Segmedina Srna Bajramović, Damir Hadžić, Elvis J. Kurtović, Želimir Altarac Čičak, Nijaz Skenderagić, Bakir Hadžiomerović, Rifet Škrijelj...

Svetozar Pudarić preminuo je u ponedjeljak u Sarajevu. Pudarić je rođen 1959. godine u Sarajevu. Završio je studij arheologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1983. godine. U politiku je ušao 1976. godine, pristupivši Komunističkoj partiji (KP) Jugoslavije. Nakon gašenja KP-a 1990. godine postao je član Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine.

Nakon završetka studija Pudarić se 1984. godine zaposlio u Zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Bosne i Hercegovine (BiH). Tu je radio sve do 1993. godine. Tokom 1991. i 1992. je bio odbornik u Skupštini Grada Sarajeva, a potom član Ratnog predsjedništva glavnog grada BiH.Na općim izborima 2002. godine izabran je za zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo te je delegiran u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Mandat u Skupštini Kantona Sarajevo osvojio je i 2006. godine, te je ponovo delegiran u Dom naroda FBiH.

Na općim izborima 2010. je izabran za zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, a u martu 2011. Parlament FBiH ga bira za potpredsjednika Federacije BiH. U SDP-u je obnašao funkcije Sekretara za informisanje, Generalnog sekretara SDP-a BiH, kao i predsjednika Glavnog odbora SDP-a BiH. Dvaput je bio kandidat za predsjednika Socijaldemokratske partije BiH, 2015. i 2019. godine.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh