open-navfaktor-logo
search
Najuspješniji selektor
Safet Sušić iz Pariza za Faktor: Nismo ni zaslužili EURO, oni koji su me smijenili, sada bi željeli da se vratim
Safet Sušić jedini je selektor koji je odveo fudbalsku A reprezentaciju Bosne i Hercegovine na neko veliko takmičenje. I to je činjenica koju niko ne može osporiti.
15.10.2020. u 18:56
get url
text
get url
text

Na današnji dan prije sedam godina ekipa koju je s klupe predvodio legendarni Pape golom Vedada Ibiševića u Kaunasu je savladala Litvaniju i plasirala se na Svjetsko prvenstvo koje se 2014. godine odigralo u Brazilu.

Niko tada nije ni slutio da će Mundijal u zemlji kafe i sambe biti prvo i za sada jedino veliko takmičenje Zmajeva, kojim se u tom periodu predviđala blistava budućnost.

Bolji smo od Sjeverne Irske, ali...

Sušić živi u Parizu, trenutno je bez angažmana, a u razgovoru za Faktor govorio je o neuspjehu u baražu za EURO 2021, Dušku Bajeviću, mogućnosti da ponovo sjedne na klupu Zmajeva...

- Iskreno, sinoć sam malo gledao utakmicu protiv Poljske. Ove utakmice Lige nacija me previše i ne interesuju. Nisam gledao ni Francusku protiv Hrvatske - kazao je Sušić na početku razgovora za Faktor, a potom se "prebacio" na ono što se prije sedam dana događalo na Grbavici:

- Gledao sam baraž. Šteta. Imali smo lijepu priliku da se plasiramo na Evropsko prvenstvo. Imali smo prednost domaćeg terena, ali nismo uspjeli. I to je to. Kako smo igrali, nismo ni zaslužili - kazao je uvijek iskreni Sušić.

VEZANI TEKST - Prije sedam godina Vedad Ibišević odveo je BiH na Mundijal u Brazil, a gdje smo danas

Šta je problem, šta se dogodilo? U prvom poluvremenu smo bili više nego dobri, a onda neshvatljiv pad u nastavku...

- Strah. I neiskustvo. Kada smo primili gol, uvukao se strah među igrače. Bilo je onih neiskusnih, koji nisu izdržali pritisak i kada sve to spojiš, dobiješ što smo dobili. I dalje smatram da smo kvalitetniji od Sjeverne Irske i da smo trebali pobijediti - kazao je Sušić.

Kako dalje, ima li nam "spasa"?

- Ne znam. Nisam kompetentan da o tome govorim. Imaju ljudi u Savezu koji znaju bolje - poslao je Pape indirektno poruku svim onim stručnjacima iz FSBiH koji su kumovali njegovoj smjeni:

- Treba sačekati i vidjeti kakvu ćemo dobiti grupu za SP. Ne znam hoćemo li biti treći ili četvrti šešir. Jasno je da ćemo u grupi imati jednu svjetsku reprezentaciju iz prvog šešira, jednu jaku iz drugog šešira, jednu, dvije koja je kvalitet kao mi. Kada sve to sagledaš, šanse za plasman na SP 2022. u Katar su nam minimalne.

Treba pokušati iznenaditi i "preskočiti" jednu-dvije reprezentacije. Baraž je naš domet, pa onda pokušati izboriti Mundijal. U startu, ispred nas je nekoliko timova...

Naravno, nikad se ne zna kako će se sve to završiti. Fudbal je čudan, iznenađenja nisu nemoguća, ali se moramo pomiriti sa činjenicom da su nam šanse minimalne - kaže Sušić.

Iskustvo je jako bitno

Najbolji bh. fudbaler svih vremena naglasio je još jednu važnu stvar, a u biti to je tajna uspjeha za ono čemu smo se radovali prije sedam godina.

- Prije svega, potrebno je napraviti dobru selekciju. Imamo mi dobrih igrača. Ako svaku utakmicu mijenjaš po četiri-pet igrača, tu nešto ne štima. Mora se napraviti kostur ekipe, po cijenu da trpimo i loše rezultate. Tada nije problem zamijeniti jednog-dvojicu igrača. Ni meni nije bilo lako kada sam preuzeo reprezentaciju. Srećom, pronašli smo Senada Lulića, Mensura Mujdžu, Harisa Medunjanina... Sa njima, uz postojeći kadar, dobili smo veliko iskustvo.

A iskustvo je vrlo bitno za rezultat. Kada gledam iz ove perspektive, naša najbolja i najzrelija utakmica bila je ona najvažnija, u kojoj smo trasirali put na SP, gostovanje u Litvaniji. Znali smo da nam treba pobjeda i da bi eventualni remi iskoristila Grčka, ali nismo srljali. Rutinski smo odradili posao. Bez straha. Dominirali smo, napadali, ali nije bilo nabijanje lopti i srljanja. Strpljivo smo čekali našu šansu i dočekali.

Jednostavno, imali smo iskustvo za to. Kod mene se uvijek znalo osam-devet igrača koji će biti starteri. Dilema je bila za jednu-dvije pozicije. I velika je stvar kada u startu znaš kojih devet igrača će početi meč. Ako svaku utakmicu miješaš veći broj igrača, onda nešto ne štima...

Da li bi Safet Sušić prihvatio eventualni poziv iz FSBiH i ponovo sjeo na klupu BiH?

- Već su me zvali novinari i postavljali isto pitanje, a ja imam isti odgovor. Ne želim da kažem da sam kandidat jer bi ispalo da se nudim. Ne nudim se! Niti očekujem niti priželjkujem da će me neko iz Saveza nazvati. A i kada bi me sada nazvao, ne bih prihvatio u ovom trenutku.

Bajevića ne treba sahraniti

Treba vidjeti kakvu ćemo grupu dobiti, ocijeniti kakve su nam šanse, pa tek onda o tome pričati. Svjestan sam da bi sada voljeli da se vratim i oni koji su me smijenili - kazao je Sušić, dodavši na kraju:

- Žao mi je Duška (Bajević, op. a.). U trenutku kada je prihvatio poziv čelnika Saveza, bilo je najlogičnije da to bude on. Bio je uz reprezentaciju, znao je kako funkcionišu stvari... Nije nas uspio odvesti na EURO, ali ga sada ne treba sahraniti. Ipak, on je naša legenda - zaključio je Sušić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.