Američki ministar odbrane Mark Esper najavio je da će njegova zemlja na zahtjev Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) razmjestiti vojne snage u Zaljevu za pružanje podrške u protivzračnoj odbrani.

Nakon sastanka nacionalne sigurnosti u Bijeloj kući u vezi s napadom na saudijska naftna postrojenja Aramco, ministar Esper je održao konferenciju za novinare. Podsjetio kako je napad na saudijska postrojenja "dramatično povećao napetost u regiji", te dodao: "Svi dokazi upućuju na to da je Iran odgovoran za napad."

Kako je istakao, da bi se spriječili daljni napadi, Saudijska Arabija zatražila je međunarodnu podršku radi zaštite svoje kritične infrastrukture.

-Ujedinjeni Arapski Emirati također su zatražili pomoć. Na zahtjev Kraljevine za podršku, predsjednik (Donald Trump, op.a.) odobrio je prebacivanje američkih snaga u regiju, posebno u kontekstu zračne i raketne obrane. Također ćemo ubrzati isporuku opreme Saudijskoj Arabiji i UAE-u kako bismo poboljšali njihovu sposobnost obrane - rekao je Esper.

Podvukao je kako slanjem svojih snaga SAD želi poslati jasnu poruku Iranu, osigurati slobodan protok resursa i održati međunarodni poredak utemeljen na pravilima.

-Kao što je predsjednik rekao, SAD nema namjeru sukobiti se s Iranom, ali imamo na raspolaganju sve vojne opcije, ako to bude potrebno - poručio je Esper koji je pozvao iransku vladu da prestane sa sukobom i da se vrati diplomatiji.

Prije tačno sedam dana, oko četiri sata ujutro, izveden je napad na dva postrojenja saudijske nacionalne kompanije Aramco. Iako su jemenski pobunjenici Huti preuzeli odgovornost za napade, SAD tvrdi da iza njih stoji Iran. Takve optužbe odbacio je zvanični Teheran.

Napad na saudijski naftni kompleks koji čini pet posto ukupne svjetske proizvodnje nafte osudile su brojne međunarodne organizacije i države, uključujući i UN, EU, Tursku i SAD.