open-navfaktor-logo
search
Reagiranje
SABNOR: Ko je u BiH donio odluku o izjednačavanju četničkog i partizanskog pokreta?
Savez antifašista i boraca NOR-a Bosne i Hercegovine (SABNOR BiH) sramotnim je ocijenio potez organizatora akademije održane u Beogradu u povodu 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom, na kojoj su u istu ravan stavljeni Josip Broz Tito i Draža Mihailović.
12.05.2021. u 10:37
get url
text

- Mi antifašisti Bosne i Hercegovine nemamo pravo na šutnju. Tim više što je tom sramnom činu prisustvovao i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, te svojim istupima podržao takav revizionizam historije i historijskih činjenica - saopćio je SABNOR u BiH.

Iz tog udruženja pozvali su Predsjedništvo BiH da informira građane "na kojem državnom organu je donesena odluka o izjednačavanju četničkog i partizanskog pokreta".

- Ako takve odluke nema, tražimo od pravosudnih organa BiH, ali i Parlamentarne skupštine BiH da poduzmu sve zakonske mjere kako bi se svi, bez obzira na kojoj funkciji bili, koji na ovakav način sramote državu, adekvatno sankcionirali i uklonili iz javnog prostora. U protivnom ne ostaje nam ništa drugo nego da pozovemo narod u odbranu domovine i njenog najčasnijeg dijela historijskog naslijeđa - poručili su iz SABNOR-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.