open-navfaktor-logo
search
Upala u program
Ruska novinarka zbog antiratne poruke ispitivana 14 sati, a potom novčano kažnjena
Ruska novinarka Marina Ovsjannikova, koja je u ponedjeljak uletjela uživo u prijenos večernjeg dnevnika televizijske stanice Prvi kanal s antiratnom porukom na transparentu, kažnjena je za to novčanom kaznom od 30.000 rubalja, odnosno 280 dolara.
15.03.2022. u 21:05
get url
text
Marina Ovsjanjikova
Marina Ovsjanjikova

Na suđenju u utorak optužena je za "organiziranje nedopuštenog javnog događanja", što je prekršaj koji se kažnjava novčanom kaznom, društveno korisnim radom te do deset dana pritvora.

Ovsjanjikova je pred sudom porekla krivnju za tu optužbu.

Nakon izricanja kazne, kazala je novinarima kako dva dana nije spavala, te da ju je policija ispitivala više od 14 sati u komadu bez prisustva njezinog advokata, te bez prilike da kontaktira svoje bližnje.

Ovsjannikova je uhapšena u ponedjeljak ubrzo nakon što je uletjela u studio dnevnika Prvog kanala, s natpisom "Zaustavite rat. Ne vjerujte propagandi. Ovdje vas lažu."

VEZANI TEKST - Hrabra ruska urednica uhapšena, ne zna se gdje je

Nakon hapšenja, njeni je advokati nekoliko sati je nisu uspjeli pronaći, zbog čega su mnogi bili zabrinuti, strahujući da ju više neće vidjeti.

- To je bila moja protivratna odluka". Sama sam donijela tu odluku, jer mi se ne sviđa što je Rusija započela ovu invaziju. To je bilo stvarno strašno - kazala je Ovsjannikova novinarima BBC.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.