Upozorenje je uslijedilo pošto je Moskva isporučila protivavionske sisteme S-300 sirijskim snagama, javljaju izraelski mediji.

- Kao što znate, kako bi se povećao nivo sigurnosti ruskog vojnog personala, letova aviona i zaštitili objekti u Siriji, isporuka ruskih protivavionskih sistema S-300 i Poljana D-4 je završena. Sada ruski savjetnici pripremaju sirijsko vojno osoblje za borbeni rad na tim modernim odbrambenim sistemima - rekao je portparol ruskog Ministarstva, general-major Igor Konašenkov, u sredu na brifingu za novinare. 

- Verujemo da je preporučljivo za "vruće glave" da adekvatno procenjuju trenutnu situaciju u regionu i uzdržavaju se od provokativnih akcija na teritoriji Sirije - dodao je portparol. 

Njegovu poruku objavila je i Ambasada Rusije u Tel Avivu na Tviteru. Iako se Izrael ne spominje, izraelski mediji navode da je to aluzija na obaranje ruskog aviona IL-20 u septembru sirijskim protivavionskim raketama za vrijeme izraelskog napada. 

Rusija je odlučila da isporuči Siriji rakete S-300 nakon tog incidenta u kome je poginulo 15 ruskih vojnika. 

Moskva je optužila Izrael za obaranje aviona, tvrdeći da nije na vrijeme upozorena o planiranom udaru. 

Incident je izazvao diplomatsku krizu između Jerusalema i Moskve, ali je Izrael nastavio da izvodi vojne akcije u Siriji, rekao je u ponedeljak neimenovani visoki izraelski vojni zvaničnik. 

Ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman je izjavio da "samo zato što se za nešto ne čuje, ne znači da se ne događa".