open-navfaktor-logo
search
Puževim korakom
Ruglo ispred Parkuše još nije uklonjeno, u Općini Centar čekali budžet, javnu nabavku, bit će čim...
Ispred nekadašnje Parkuše, kultnog ugostiteljskog objekta u centru Sarajeva, još stoji metalna konstrukcija, odnosno skalamerija na kojoj je stoji natpis "privremena zaštitna ograda".  
01.04.2021. u 13:09
get url
text

Kada će i ko ukloniti bespravno izgrađenu skalameriju ispred kultne Parkuše, pokušali smo saznati u Općini Centar. 

- U Inspektoratu Općine Centar je doneseno Rješenje i Zaključak o dozvoli izvršenja za predmetni lokalitet u ulici Titova 11 (dogradnja poslovnog prostora poznatijeg kao  Parkuša). Ukoliko izvršenik ne postupi po istom u vlastitoj režiji, predmetni sadržaj će biti uklonjen prinudno putem ovlaštenog izvođača od strane Inspektorata Općine Centar. Imajući u vidu činjenicu da je okvirni sporazum koji je Općina Centar imala sa izvođačem radova istekao, drugi nije mogao biti pokrenut sve do usvajanja budžeta. Budući da je budžet Općine Centar usvojen, pokrenuta je procedura odabira izvođača. Inspektorat izvršava rješenja putem ovlaštenog izvođača koji se putem zakonske procedure bira na dvije godine. S obzirom na to da je postupak javne nabavke u skladu sa zakonom za izvođenje radova u toku, izvršenje će biti čim se steknu tehnički i pravni uvjeti za izvođenje radova uklanjanja, a u skladu sa procedurama. Općina Centar je blagovremeno reagovala u ovom slučaju i donijela promptno potrebno rješenje i zaključak, te će završiti inspekcijski postupak u skladu sa zakonom - odgovorili su iz Općine.

{$galerijaFotografija}

Izgledno je da bi ovo ruglo u centru grada, s obzirom na proceduru ili manjak volje općinskih vlasti, moglo još neko vrijeme tu stajati. 

Ranije je i bivši načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić pozvao aktuelnog načelnika Mandića da pod hitno ukloni skalameriju.

- Ono je izvan svakih mogućih arhitektonskih rješenje koje bi bilo prihvatljivo za centar grada. U moje vrijeme nije data saglasnost za bilo kakvu gradnju ili proširenje i mislim da nadležne inpsekcije trebaju reagirati odmah i ukloniti onu skalameriju iz centra Sarajeva - kazao je tada Ajnadžić.

IMG_20210401_093640.jpg
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.