open-navfaktor-logo
search
Pismo navijačima
Ronaldo: Govorili su mi da nikad više neću moći hodati, a onda je došao najvažniji trenutak u karijeri
Ronaldo Nazario de Lima, većinski vlasnik i predsjednik španskog Valladolida odlučio je poslati pismo na adresu 22.000 navijača ovog kluba s godišnjim ulaznicama.
26.04.2020. u 14:36
get url
text

Madridska Marca je pismo objavila u cijelosti.

- Sedmicama sam razmišljao kako vam se obratiti u ovim osjetljivim vremenima ograničenja i loših vijesti. Konačno sam odlučio poslati vam ovo pismo u nadi da ćete osjetiti privrženost i obzir s kojim sam ga pisao. Iz mog doma vašem domu, od moje porodice vašoj porodici. Fizički smo razdvojeni, ali uvjeren sam da nikad nismo bili ovako bliski. Kolektivni duh, odgovornost, humanost. Kod kuće smo zbog samih sebe, zbog onih koje volimo, zbog svih koje ni ne poznajemo i zbog onih koji više nisu s nama. Pomažemo sebi prihvatajući ovu solidarnost na razne načine - započeo je pismo Ronaldo, koji je svima zahvalio na strpljenju, oprezu i optimizmu, a onda se prisjetio najtežih trenutaka igračke karijere i usporedio ih sa sadašnjom situacijom.

- Fudbal me naučio mnogočemu, a ponajviše nadvladavanju problema. Kad sam zadobio prvu i najtežu povredu koljena, govorili su mi da nikad više neću igrati, pa čak ni hodati. Osjećao sam se kao da su mi oduzeli cijeli život. U tim trenucima, kad su mi vlastite granice bile na kušnji, borio sam se da svima dokažem kako i dalje mogu raditi ono što najviše želim.Bile su to tri teške godine rehabilitacije, na koje me motivirala želja da ponovno osjetim ono što sam mogao osjetiti samo na travnjaku, s loptom u nogama. Na kraju je došao taj trenutak, možda i najznačajniji u mojoj karijeri: 2002. bio sam u Japanu na Svjetskom prvenstvu s Brazilom i zabio dva gola u finalu protiv Njemačke. Za moju zemlju, za peterostruke svjetske prvake, za mene, to je bila posveta mog povratka.

. Siguran sam da ćete se i vi, kad se osvrnete, sjetiti koliko ste puta ustali, nadvladati izgubljenu bitku, učiniti nemoguće mogućim i postati ono što ste danas. Ako je ovo pismo stiglo do vas, to je zato što je jedan od mojih životnih izbora bio Valladolid. I ja sam izabrao, i ja sam bio strastven. Poput vas, veselim se povratku našem domu, stadionu. Zatvaram oči i vidim ga punog ljudi, ta strast me pokreće. Van terena, i dalje želim nadići sve prepreke. I lično, želim vam zahvaliti što ste uz mene otkad sam ušao u ovu porodicu Ostanite raspoloženi. U ovom smo zajedno i izaći ćemo jači. Vidimo se uskoro - poručio je Ronaldo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.