open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Ramo Brkić traži da mu država plaća advokata "jer on nije u mogućnosti"
Postavlja se pitanje zašto se za nekoga pretres vodi u Općinskom sudu, a za nekoga u Sudu BiH, kazao je tužilac
10.07.2019. u 12:00
get url
text

Bivši komesar MUP-a Unsko-sanskog kantona Ramo Brkić danas je u Sudu BiH zatražio da mu se dodijeli advokat po službenoj dužnosti, umjesto dosadašnjeg izabranog branioca Asima Crnalića, jer mu je, kako je naveo, obustavljena isplata penzije, te se on nalazi u teškoj materijalnoj situaciji i nije u mogućnosti da finansira svoju odbranu. 

Advokatica Amela Methadžović, koja je danas mijenjala Crnalića, kazala je da zbog otkazivanja punomoći odbrana neće iznositi uvodne riječi. Zbog toga je sutkinja Biljana Ćuković, umjesto glavnog pretresa, otvorila statusnu konferenciju u predmetu koji se protiv Brkića vodi zbog krivičnog djela davanje dara i drugih oblika koristi. 

Ona je podsjetila kako je Tužilaštvo BiH najprije podiglo optužnicu protiv Brkića, Senada Šabića i Azre Miletić, ali su predmeti u odnosu na njih dvojicu razdvojeni jer su bili nedostupni sudu, te im je u međuvremenu određen pritvor i za njima su raspisane potjernice. 

- Predmet u slučaju potiv Azre Miletić je okončan, te je Apelaciono vijeće nakon žalbi odbrane i optužbe donijelo rješenje da se postupak prenese na Općinski sud u Sarajevu - kazala je Ćuković.

Tužilac Džermin Pašić kazao je kako je ovo veoma specifična situacija.

- Važno procesno pitanje je prenošenje vođenja postupka u sarajevski Općinski sud. Činjenica je da se tužilaštvo protivilo razdvajanju postupka i danas smo došli u procesnu situaciju u kontekstu objektivne nepristrasnosti. Ne možemo pobjeći od toga da se ovdje radi o činjeničnoj cjelini. Postavlja se pitanje zašto se za nekoga pretres vodi u Općinskom sudu, a za nekoga u Sudu BiH. Kada je u pitanju nosilac pravosudne funkcije, onda se predmet može voditi u Općinskom sudu, a predmet Rame Brkića u Sudu BiH. Ovo bi u javnosti moglo izazvati sumnju u nepristrasnost ili pristrasnost suda - kazao je tužilac. 

Dodao je kako se drugo procesno značajno pitanje odnosi na dokaze u ovom predmetu. Naveo je kako je kompletan spis morao biti dostavljen sarajevskom Općinskom sudu, pa tako i dokazi u ovom predmetu.

- Ja dokaze kod sebe danas nemam i obraćao sam se Sudu BiH da vidi gdje su oni završili. Tužilaštvo Kantona Sarajevo od mene je u više navrata tražilo dokaze. Odgovarao sam da su svi u sudskom spisu Općinskog suda u Sarajevu, ali na koji način je vršena raspodjela tih dokaza, ja ne znam - naglasio je Pašić. 

Istakao je kako su to vrlo značajna pitanja za ovaj postupak, ali i pitanje razvdajanja postupka za Šabića, a kasnije i Brkića u odnosu na Miletić.

- Ovo su pitanja kojima se sud mora pozabaviti prije nego započne glavni pretres - kazao je tužilac. 

Braniteljica je navela kako se odbrana ne protivi prenosu Brkićevog predmeta u Općinski sud, ali da je veoma važno u kojoj fazi se nalazi taj postupak.

Brkić je krajem maja uhapšen u Sloveniji nakon trogodišnjeg skrivanja od policijskih agencija. On je bio u bijegu nakon što ga je Sud BiH osudio na 11 godina zatvora zbog proizvodnje i trgovine drogom te zloupotrebe položaja i korupcije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.