open-navfaktor-logo
search
Ima ih 76
Radna terapija u državnom zatvoru: Ratni zločinac pomaže u njezi zatvorenika, diler radi u kuhinji
U takozvanom državnom zatvoru, odnosno u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine, trenutno "leže" 234 osuđenika za ratni zločin, terorizam i organizirani kriminal. Od toga su 22 strani državljani.
04.08.2021. u 19:36
get url
text
get url
text

Od prije nekoliko mjeseci je osiguran i radni angažman zatvorenika. Tako njih 76 radi u kuhinji, pekari, biblioteci, brijačnici, vešeraju, rade kao frizeri, a pomažu i u održavanju čistoće.

VEZANI TEKST - Pogledajte kako izgleda unutrašnjost danas otvorenog "bh. Alcatraza"

Iz spiska zatvorenika koji su radno angažovani, a koji je dostavljen u Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine, vidljivo je da je među njih 76 najviše onih koji su osuđeni za ratni zločin, te za neovlašteni promet opojnim drogama. Poslove u državnom zatvoru obavljaju i osuđenici za pranje novca, zloupotrebu položaja, krijumčarenje ljudi.

Tako, između ostalog, ratni zločinac u državnom zatvoru pomaže u njezi zatvorenika, drugi radi u biblioteci, a diler drogama u kuhinji.

{$galerijaFotografija}

U odgovoru Ministarstva pravde BiH dostavljenom nedavno na zastupničko pitanje, istaknuto je da rad zatvorenika nije pogodnost već dio tretmana.

- Tačnije, predstavlja radnu terapiju za vrijeme izdržavanja kazne, i rad zatvorenika se smatra za jednu od primarnih metoda preodgoja i uvjeta njihovog uključivanja u život na slobodi, odnosno osposobljavanje zatvorenika za vođenje socijalno usklađenog života – navode iz Ministarstva pravde BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.