open-navfaktor-logo
search
Ambasada Švedske
Protest u Sarajevu: Majke Srebrenice pozivaju da se spriječi dodjela nagrade Handkeu
Povod okupljanja je odluka Komiteta Kraljevske švedske akademije nauka da Nobelovu nagradu za književnost dodijeli Peteru Handkeu
05.11.2019. u 10:58
get url
text

Ispred Ambasade Švedske u Sarajevu održano je mirno okupljanje u organizaciji Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Povod okupljanja je odluka Komiteta Kraljevske švedske akademije nauka da Nobelovu nagradu za književnost dodijeli Peteru Handkeu, koji je javno opravdavao i podržavao zločince i zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

Dodjela Nobelove nagrade planirana je 10.12.2019. godine zbog čega je mirno okupljanje počelo simbolično u 10 sati i 12 minuta. Okupljeni pred Ambasadom nose Handkeove fotografije na kojima je on u Srebrenici u proljeće 1996. godine. Žrtvama se u protestu pridružio i akademik Abdulah Sidran. Ambasadu je osiguravalo 10-ak policajaca, a skup je protekao izuzetno mirno i u tišini. 

Predsjednica Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" Munira Subašić donijela je pismo Majki Srebrenice za švedskog kralja Gustafa i kraljicu Silviu, koje je predala u Ambasadu. 

{$galerijaFotografija}

U pismu ih pozivaju da spriječe dodjelu nagrade Handkeu te kraljicu pozivaju da dođe na obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

Kako je Subašić kazala u izjavi novinarima, dodjela Nobelove nagrade Peteru Handkeu predstavlja zločin nad zločinom. Podcrtala je da je negiranje genocida njegova posljednja faza.

- Znali su ko je Peter Handke i kome su dodijelili nagradu. Znali su i da je 14. jula 1995. godine Carl Bildt bio sa Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem i dao im 'zeleno svjetlo' dok si naši još bili živi - kazala je Subašić.

Smatra da je za dodjelu Nobelove nagrade Handkeu kriva evropska politika i sve prisutnija islamofobija, te da je očito da je njima nije važan genocid, već zločinac.  

Predsjednik Udruženje žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović kazao je novinarima da je Peter Handke podržavao zločince u BiH, prije svega Radovana Karadžića i Ratka Mladića te da takva osoba ne zaslužuje bilo šta, a posebno ne Nobelovu nagradu.  

- Nagrada bi trebala biti dodijeljena u utorak, 10. decembra, i smatramo da moramo svakog utorka upozoriti Komitet i vlasti u Švedskoj da Handke nije osoba koja zaslužuje nagradu, već da treba biti distanciran od dobivanja svih nagrada - kazao je Tahirović.

Očekuje da će Komitet priznati počinjenu grešku te je izrazio nadu da će je ispraviti prije nego što bude kasno. Tahirović je istakao da mirno okupljanje nema nikakve veze sa dolaskom princeze Victorie, prestolonasljednice, i princa Daniela od Švedske u Sarajevo.

{$galerijaFotografija}

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, austrijski književnik Peter Handke  u javnosti je poznat po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

Odluku Švedske akademije osudili su brojni zvaničnici i udruženja u BiH i regionu nazvavši je lošom porukom i uvredom žrtvama genocida i drugih zločina protiv čovječnosti.

Protest udruženja žrtava Švedska ambasada
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.