open-navfaktor-logo
search
Borba protiv COVID-19
Prof. dr. Zvizdić od 9. marta na Podhrastovima: Bio sam na granici, medicinari su heroji
Ugledni sarajevski liječnik prof. dr. Šukrija Zvizdić, specijalista medicinske mikrobiologije i virusologije, od 9. marta nalazi se na lokalitetu Infektivne klinike KCUS-a na Podhrastovima gdje vodi bitku protiv koronavirusa.
25.03.2021. u 18:35
get url
text
get url
text

- Uh, bolji sam, a bio sam na granici... Ovo je teška bolest, u minuti stvori tešku kliničku sliku i odnese te. Vidio sam za ovo vrijeme boravka na Podhrastovima kako ljudi u srednjoj dobi, pa i mlađi, koji su imali uredan život bez popratnih bolesti, gube život.

Zato, poručujem svima onima koji uprkos svemu sumnjaju u postojanje COVID-19 da je on tu, opasan, nemojmo govoriti da ne postoji. Tako nam neće biti lakše - kaže iz bolesničke postelje za Faktor prof. dr. Zvizdić.

Iako se osjeća bolje, Zvizdić još neće napuštati bolnicu.

- Imam obostranu upalu pluća, dišem uz pomoć kisika, kao uostalom i skoro svi pacijenti na Podhrastovima. Nisam bio na respiratoru - ističe Zvizdić.

Naš sagovornik se uvjerio koliko od sebe daju heroji u bijelom.

- Svi, od ljekara, medicinskih sestara do pomoćnog osoblja su na raspolaganju bolesnicima svih 24 sata. Stalno su tu oko nas, brinu, daju sve što jedno ljudsko biće može dati da se izborimo protiv koronavirusa. Također, hrana je ukusna, upakovana po mikrobiološkim standardima u aluminijsku foliju. Higijena je na najvišem nivou, kisika i lijekova ima koliko je potrebno.

To je tako, ne ulizujem se nikome, u ovim mojim poznim godinama to mi uopće ne treba. Zato hvala svim uposlenicima na Podhrastovima - naglasio je Zvizdić koga nismo htjeli više zadržavati jer mu je sada odmor neophodan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.