VEZANI TEKST - Ambasador Girgin posjetio dječaka Benjamina koji prodajom čaja pomaže žrtvama zemljotresa u Turskoj

U društvu roditelja Edina i Amre Mehanović, te prijatelja Bilala Andelije, Benjamin je novac za žrtve zemljotresa uplatio u Turkish Ziraat banci u Sarajevu.

Priča o dječaku Benjaminu, učeniku sedmog razreda Osnovne škole "Skender Kulenović" na Dobrinji u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, koji prodaje čaj na svom malom štandu na trgu i na taj način sakuplja novac za pomoć zemljotresom pogođenim područjima, obišla je regiju, a humani gest mladog Sarajlije odjeknuo je i u turskim medijima.

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin posjetio je Benjamina prošle sedmice upravo na mjestu gdje prodaje čaj prolaznicima na Dobrinji. Girgin je zahvalio Benjaminu za sav trud koji ulaže kako bi pomogao stradalima u zemljotresu.

VEZANI TEKST - Cavusoglu zahvalio dječaku Benjaminu iz Sarajeva i svim građanima BiH na pomoći: Timovi iz BiH spasili 26 osoba

Koliko je priča o Benjaminu odjeknula i u Turskoj, potvrđuje i to da je ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu, nakon nedavnog susreta s ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem u Ankari, također zahvalio 12-godišnjem dječaku na trudu koji ulaže da pomogne nastradalima u zemljotresu.

- Sve na stranu, vidimo ljubav, vidjeli ste u vijestima, naš 12-godišnji brat Benjamin Mehanović na ulici prodaje čaj i skuplja pomoć i želim da mu se zahvalim - rekao je Cavusoglu podsjećajući na priču Anadolije iz Sarajeva o Benjaminu, koju su preuzeli turski mediji.

Benjamin sa prijateljem Bilalom Andelijom (desno)   (FOTO: AA)