open-navfaktor-logo
search
Prikrivanje kritika
Procesuiranje ratnih zločina skinuto sa dnevnog reda sjednice VSTV-a
Članovi VSTV-a trebali su razmatrati Izvještaj Projekta o radu na predmetima ratnih zločina u tužilaštvima i sudovima za period od 1. januara do 31. decembra 2018. godine te Izvještaj Misije OSCE-a u BiH u vezi predmeta ratnih zločina pod nazivom "Upravljanje predmetima ratnih zločina u postupku pred Tužilaštvom BiH"
04.09.2019. u 10:45
get url
text

Sa dnevnog reda dvodnevne sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH skinute su tačke koje se odnose na procesuiranje ratnih zločina.

Podsjećanja radi, na članovi VSTV-a trebali su razmatrati Izvještaj Projekta o radu na predmetima ratnih zločina u tužilaštvima i sudovima za period od 1. januara do 31. decembra 2018. godine te Izvještaj Misije OSCE-a u BiH u vezi predmeta ratnih zločina pod nazivom "Upravljanje predmetima ratnih zločina u postupku pred Tužilaštvom BiH".

U tim su izvještajima navedene brojne kritike na račun rada Tužilaštva BiH, a o neregularnostima pri procesuiranju ratnih zločina je ranije pisao i Faktor.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija je u okviru tačke o aktivnostima pokrenuo raspravu o pismima šefa Delegacije Evropske unije (EU) u BiH Larsa-Gunnara Wigemarka, koja su se odnosila na imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija za koje postoji sumnja da su kazneno odgovarali, a koji su imenovani ili su napredovali u pravosudnom sistemu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.