open-navfaktor-logo
search
Analizirao stanje u KS
Prim. dr. Horozić o Općoj bolnici: Umjesto na Covid-19, fokusirani na medijsku kampanju, dokle "mlaćenje prazne slame"?
Prim. dr. Bosanko Horozić, šef Odjela kliničke endokrinologije u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, oglasio se na svom Facebook profilu, a u vezi s aktuelnim pitanjima koja se tiču KCUS-a i Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu. 
24.07.2020. u 18:57
get url
text

Primarijus Horozić je komentirao mnoga pitanja, a njegov status prenosimo u cijelosti: 

- Već danima traje kampanja kojom menadžment Opće bolnice putem različitih izjava, objava, intervjua i sličnih sadržaja obavještava javnost Kantona Sarajevo o svojoj spremnosti da pomogne u zdravstvenom zbrinjavanju stanovnika našeg kantona. Nakon što sam pročitao objave i izjave menadžmenta Opće bolnice, kojih je u poslednje vrijeme bilo bezbroj, primjetio sam slijedeće :

1. svaka objava, izjava i intervju su sadržajno, suštinski i koceptualno slična jedna drugoj;
2. ključne rečenice potpuno iste i nalaze se u početku izjave/objave/intervjua, te govore o spremnosti Opće bolnice da "pomogne" KCUS-u u borbi protiv epidemije izazvane Covid-19 virusom, te obavještavaju građanstvo da ne brine jer su oni spremni da im pruže adekvatnu medicinsku uslugu i to, ni manje ni više već za 85 posto stanovništva Kantona Sarajevo.
3. kako se đavo krije u detaljima, u nastavku teksta se obično objašnjava da će se sva ova obećanja ispuniti kada Opća bolnica dobije/preuzme imovinu KCUS-a, tj. bivšu Kliniku za vaskularnu hirurgiju, te odmah zaposli 10 medicinskih sestara, te im KCUS ustupi šest infektologa, a naravno potrebno je još osigurati i značajna matetijalna sredstva.

Analiza:

Citajući sve gore pomenute objave, izjave i tome slično, nameće se nekoliko pitanja koja promiču oku javnosti, a na koja moramo odgovoriti.

Zašto se Opća bolnica u trenutku rastuće epidemije Covid-19, umjesto na zdravstveno zbrinajvanje stanovnika fokusira na medijsku kampanju?

Da li menadžment Opće bolnice zaista ozbiljno predlaže transfer imovine, sredstava i zaposlenih iz KCUS-a u Opću bolnicu bez poštovanja zakona? Kako je moguće "dobiti" ljekare, čitave klinike od jedne zdravstvene ustanove? Gdje su konkursi za zapošljavanje, transparentnost, obaveza svih nas, pravnih i fizičkih lica koji žive i rade u Bosni i Hercegovini da se držimo zakona ove zemlje? Da li Opća bolnica smatra da je iznad zakona? Da li je u skladu sa zakonima naše zemlje da jedan poslodavac plaća zaposlenog ljekara dok on/ona obavlja poslove kod drugog poslodavca bez pravnog osnova?

Da li je strateško opredjeljenje menadžmenta Opće bolnice da svaki put kad iz različitih razloga nije u mogućnosti obaviti svoj dio posla u pružanju zdravstvenih usluga krivi KCUS? Da li ćemo svaki put slušati izjave poput – mi ćemo nešto uraditi čim nam KCUS prepusti osoblje, kliniku, sredstva?

Da li je menadžment Opće bolnice pripremio strateski plan, koji će omogućiti Općoj bolnici kontinurian, samostalan rad i ispunjavanje vlastitih obaveza?

Da li Opća bolnica dobija sredstva od Fonda Zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, kao i KCUS, iz kojih se finansira osoblje bolnice, nabavka meterijala i opreme? Ako Opća bolnica dobija sredstva od Fonda, a znamo da je to tako, čemu onda stalni zahtjevi prema KCUS-u. Kantonalne bolnice u drugim kantonima u FBiH rade pod sličnim ili značajno težim uvjetima od Opće bolnice u Sarajevu i ne ispostavljaju slične zahtjeve prema KCUS-u, obavljaju svoj dio posla na najbolji mogući način i ne krive KCUS za eventualne poteškoće ili probleme?

Zaključak:

Kad se ozbiljno razmisli o ovim pitanjima, postaje očigledno da se srećemo sa populistčkim marketingom kojim se svjesno obmanjuje javnost. Kao i svaki populizam, ni ovaj ne služi ni čemu dobrom. Upravo suprotno, ovakav populizam nastoji urušiti i oslabiti zdravstveni sistem širenjem neistina i dovođenjem ljudi u zabludu. Svako od nas se treba zapitati šta je konačni cilj ove kampanje?

Ako KCUS treba obavljati poslove druge zdravstvene ustanove, onda je sasvim legitimno pitati – sta će nama ta druga zdravstvena ustanova koja se finasira novcem iz naših doprinosa za zdravstvo a ne pruža potrebnu uslugu? Pored toga, ako se traži prostor i kadar KCUS-a, postavlja se pitanje ko će i čime će se onda liječiti pacijenti KCUS-a? S obzirom na to da je nemoguće udovoljiti zahtjevima Opće bolnice, koji su protivni zakonima i neizvedivi, postaje nam jasno da se sve završava medijskim hvalisanjem, a u praksi neće biti pružena pomoć ni KCUS-u ni pacijentima. Nažalost, umjesto ozbiljnog rada, saradnje i zajedničkih napora da se nađu rješenja za ogromne probleme s kojima se trenutno u stanju pandemije suočava svaki zdravstveni sistem na svijetu, mi ovdje svjedočimo mlaćenju prazne slame…, kao što reče naša stara poslovica.

I na kraju, ne manje bitno, evo očiglednog primjera netačne izjave Opće bolnice. Opća bolnica tvrdi da će, kad dobije ono sto traži od KCUS-a, zbrinuti 85 posto građana Kantona Sarajevo. U Kantonu Sarajevo, primarni nivo zdravstvene zaštite (Domovi zdravlje Kantona Sarajevo ) zbrinjavaju 65 - 80 posto pacijenata. Sekundarni nivo zdravstvene zaštite zbrinjava do 20 posto pacijenata (Opća bolnica i dijelom Domovi zdravlja Kantona Sarajevo). Tercijerni nivo zdravstvene zaštite zbrinjava 10 - 15 posto pacijenata. Iz ovih podataka se jasno vidi da je nemoguće je da Opća bolnica zbrine broj ili procenat pacijenata o kome govore, osim ako ne planira preuzeti poslove Doma zdravlje Kantona Sarajevo. Toliko o medijskim pamfletima kojima se javnost u posljednje vrijeme "bombarduje" iz Opće bolnice.

Hvala na strpljenju svakome ko je procitao ovu objavu. Izvinajvam se na kompleksnosti objave, ali naš zdravstveni sistem je kompleksan i nije moguće pričati o ovoj temi, na osnovu činjenica i podataka, bez uzimanja u obzir samog sistema. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.