Prigodnom programu obilježavanja ove godišnjice prisustvovali su predstavnici Udruženja veterana Odreda policije „Bosna“, federalnog i kantonalnog ministarstva za pitanja boraca i unutrašnjih poslova, općinski predstavnici, članovi porodica i brojni građani.

Uspomene na ovaj tužni dan evocirao je emotivnim obraćanjem i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, koji je učestvovao u borbi u kojoj su živote izgubili njegovi saborci.

- Tog dana se vodila žestoka bitka. Puno je granata palo, zbog čega će mi taj dan ostati u sjećanju dok sam živ. Osim mojih saboraca iz jedinice, nažalost, poginuo je veliki broj drugih boraca iz jedinica Armije RBiH. Među njima su bili i komandant Enver Šehović i braća Panjeta, čije mezare smo posjetili danas, jer su oni zajedno sa našim poginulim drugovima dali svoje živote za bolje sutra svih nas - istakao je ministar Osmanović.

Sa neskrivenom tugom u glasu podsjetio je da su to uglavnom bili mladi momci sa 18 godina, koji su ponos ove zemlje i čija žrtva nikad ne smije biti zaboravljena.

Iz tog razloga, današnje okupljanje je ujedno bilo i historijski čas u okviru kojeg su prisutni predstavnici mlađe generacije bili upoznati s dešavanjima tog historijski izuzetno značajnog dana.

Obilježavanju je prisustvovao nekadašnji komandant ovog odreda Kemal Ademović koji je ukazao na hrabrost svih specijalaca koji su učestvovali u ovoj borbi.

Podsjetio je i na značaj brda Žuč, sa svim njegovim dominantnim kotama, čija odbrana je imala ogroman značaj za opstojnost Sarajeva, pa cijele države Bosne i Hercegovine.

- Zajedno s Armijom Republike Bosne i Hercegovine, Specijalna jedinica tadašnjeg republičkog ministarstva unutrašnjih poslova uspjela je odbraniti to brdo. Bila je to izuzetno važna bitka - zaključio je komandant Ademović, te potcrtao kako se njen značaj i danas u vojničkim i policijskim krugovima analizira.