open-navfaktor-logo
search
Posušje kroz historiju
Prije 12 godina na stadionu pasle ovce i krave, danas slave plasman u bh. elitu
Uz domaći poraz od Širokog Brijega (1:2), fudbaleri Posušja 23. maja 2009. godine odigrali su posljednju utakmicu u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Tim sa Mokrog doca u sezoni 2008/09 osvojio je samo 23 boda od mogućih 90.
19.05.2021. u 20:16
get url
text

Za četiri dana navršit će se 12 godina od tužnog dana kojeg se navijači Posušja nerado sjećaju. Međutim, tužnu godišnjicu sada će dočekati kao premijerligaši. Povratak u elitu Posušje je potvrdila današnjom pobjedom protiv Jedinstva, tri kola prije kraja sezone.

VEZANI TEKST - Posušje se nakon 12 godina vratilo u Premijer ligu BiH

A u posljednjih 12 godina svašta se izdešavalo u Posušju. Nakon nekoliko kola u sezoni 2009/10, i Prvoj ligi FBiH, klub je odustao od daljnjeg takmičenja zbog loše finansijske situacije.

Dana 20. augusta 2010. zasjedala je Skupština kluba i donijela odluku da klub krene s takmičenjem u Međužupanijskoj ligi Livanjskog kantona i ZHK pod novim imenom HŠK Posušje. Ispadanjem iz Premijer lige klub se reorganizovao, promijenjena je Uprava i kompletan pristup. Ekipa je sastavljena od domaćih igrača i više pažnje je usmjereno prema radu s mladim uzrastima.

Iz godine u godinu klub se vraćao na staze stare slave, a kruna je današnji plasman u PLBiH.

Ono što je najupečatljivije u zadnjih 12 godina, a vezano je za Posušje, jeste situacija iz ljeta 2009. godine, kada su umjesto fudbalera na travnjak Mokrog doca "istrčale" krave i ovce.

- Posušani kao snalažljiva čeljad su spojili ugodno sa korisnim jer ove vunene kosilice u slučaju potrebe mogu jednokratno poslužiti i za okrjepu klupskih i općinskih čelnika - poručili su tada razočarani svjedoci onoga što su vidjeli na terenu Modrog doca, dodavši:

- Ako su već male šanse da se na ovom stadionu igra fudbal, treba objekt prenamjeniti u poljoprivredno-stočni proizvodni kapacitet jer za to ima uporišta i u gospodarskoj strategiji razvoja općine Posušje, gdje je stočarstvo istaknuto kao primarna proizvodna grana.

Tada su se i Posušaci šalili na račun svoga kluba, čemu svjedoče i opisi fotografija:

- Jedno govedo je pokazalo izniman talent za lijevog bočnog i sa sigurnošću je presjeklo sve pokušaje ovaca da prodru. Kako rekoše kibici sa strane, riječ je o prvim prinovama za novu sezonu, i to sve bez marke ulaganja. Prateći ovaj prvi trening prinova vidjelo se da smo slabiji u vezi, te je dogovoreno da se dovedu još barem dvije koze da daju čvrstinu obrani i probojnost napadu kao i jedan magarac koji bi bio stup obrane - pisalo je u opisu fotografija.

Sigurno je da su sada u Posušju svi ponosni na ekipu koja će nakon 12 godina ponovo zaigrati u elitnom razredu bh. fudbala.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.