open-navfaktor-logo
search
U 86. godini
Preminuo Jose Cutileiro, tvorac propalog plana podjele BiH
U nedjelju je u Briselu, u 86. godini preminuo Jose Cutileiro, portugalski diplomata koji je bio izaslanik UN za ljudska prava u zemljama bivše SFRJ.
18.05.2020. u 14:29
get url
text

Javnost je o njegovoj smrti, kako je prenio Observador, obavijestila njegova supruga. 

Cutileiro je, zajedno sa lordom Piterom Caringtonom 1992. godine predložio mirovni plan za rješavanje krize u Bosni i Hercegovini poznat kao “Kutiljerov plan”. Plan je propao, a predviđao je mirnu podjelu Bosne na bošnjačku, srpsku i hrvatsku teritoriju.

Cutileirov plan predviđao je stvaranje tri konstitutivne nacionalne jedinice s većinskim bošnjačkim, hrvatskim i srpskim stanovništvom. Bošnjačkoj konstitutivnoj jedinici pripalo bi 50 općina, odnosno 44 posto teritorije.

Srpskoj konstitutivnoj jedinici pripalo bi 37 općina, odnosno 44 posto teritorije (zbog veličine općina i vlasništva u katastru), a hrvatskoj 20 općina ili 12 posto teritorije BiH.

Prema tom planu, BiH bi se sastojala od tri konstitutivne jedinice i svaka od njih, kao i centralno tijelo BiH, zalagala bi se za zaštitu ljudskih prava i prava manjina. Skupština bi se sastojala od dva doma - doma građana i doma konstitutivnih jedinica.

- Pitanje je bilo - možemo li imati unitarnu Bosnu ili Bosnu iz tri dijela. Moje uvjerenje je bilo da samo trodjelna Bosna može uspjeti, što je potvrdio i Dejtonski sporazum - kazao je Cutileiro u jednom od intervjua. 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.