Kako nam je kazao Mustafa Kadribegović, v. d. direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), čeka se dolazak instalatera iz beogradske kompanije Profesional Medic koja ovaj posao radi besplatno.

- U stalnom smo kontaktu s direktorm ove firme Jovanom Roganovićem. Oni su imali problema s bolesnim monterima, a ovih dana instaliraju se respiratori širom Srbije. Ipak, nadam se da će ubrzo stići u BiH kako bi se nastavila instalacija preostalih 45 uređaja od njih ukupno 100 – kaže Kadribegović.

VEZANI TEKST - FUCZ dao dozvolu, Verlab spreman, ali..: Verifikacija respiratora odgođena zbog bolesti radnika firme Dre Medical

Podsjetimo, prošle sedmice FUCZ je donio odluku da laboratorija Verlab može nastaviti verifikaciju respiratora.

- Da, donijeli smo tu odluku bazirajući je na rješenju koje je Verlab dobio od Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine. Na polju mjeriteljstva u BiH ima upitnika, ali mi ne možemo biti arbitri. Vjerujem da će uskoro početi verifikacija uređaja – ističe Kadribegović.

Prošle sedmice direktor Verlaba Almir Badnjević je kazao da će se verifikacija raditi uz prisustvo instalatera Profesional Medica i njihove sestrinske sarajevske firme Dre Medical.

- Međutim, iz Dre Medicala su nas obavijestili da se zbog bolesti nekoliko njihovih radnika verifikacija odgađa. Mi smo spremni, samo čekamo poziv iz FUCZ-a - kazao nam je Badnjević.