Vrhovni sud Republike Srpske je inspektora Poreske uprave RS-a Stevana Tešića pravosnažno oslobodio optužbi da je počinio krivično djelo protivzakonitog posredovanja.

Tešić je oslobođen jer Republičko javno tužilaštvo nije uspjelo dokazati da je počinio krivično djelo.

Jelena Despotović, portparolka Vrhovnog suda RS-a, izjavila je da je sud odbacio žalbu Republičkog javnog tužilaštva i potvrdio presudu banjalučkog Okružnog suda.

Tešić je bio optužen da je 17. decembra 2016. godine od Radovana Mazalice, direktora Veterinarske stanice Novi Grad, zahtijevao nagradu za Gordanu Mijatović, tužiteljicu Okružnog tužilaštva Banja Luka. Mazalici je, kako je bilo navedeno u optužnici, obećao da će kod tužioca insistirati da se postigne sporazum kako bi on zbog uočenih nepravilnosti dobio uslovnu kaznu.

Tokom suđenja Mazalica je rekao da mu je Tešić obećavao da će posredovati kod tužioca da se protiv njega ne vodi krivični postupak zbog uočenih nepravilnosti i da dobije uslovnu kaznu.

- Za to mi nije tražio novac - rekao je u svom svjedočenju tada Mazalica.

Svi troškovi suđenja pali su na teret građana Republike Srpske.

Tešić je uhapšen u martu prošle godine u akciji Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a.