- Ponosna sam što je Federalna vlada prepoznala značaj ovog projekta, ne samo za Gradačac i Tuzlanski kanton, već i za Federaciju BiH - kazala je Edita Đapo, federalna ministrica okoliša i turizma.

Kako je dodala, o historijskoj ličnosti i značaju Husein-kapetana Gradaščevića više će i podrobnije govoriti historičari, književnici, reditelji, pravnici.

- Samo je čovjek njegovog kova, do smrti predan svojoj Bosni i Hercegovini i rodnom Gradačcu, mogao uraditi ono što je on učinio i uzdići se do simbola bosanskog i bošnjačkog ponosa. On je, prije gotovo 200 godina, znao i prepoznao da su budućnost Bosne i Hercegovine i njena snaga u našoj različitosti. Gradio je škole i bogomolje ne samo za muslimane, već i za svoje sugrađane kršćane - katolike i pravoslavne. Upitan zašto gradi katolicima i pravoslavnima "tolike konake, tolike čardake po Bosni tvrdom vilajetu“, Husein-beg je odgovorio: "Zato što su oni moja braća po krvi, jeziku i povijesti! U Bosni zvono crkve nikad nije smetalo glasu mujezina“ - kazala je Đapo.