open-navfaktor-logo
search
Suspendovani s dužnosti
Policajci u SAD-u gledali muškarca kako se utapa i nisu mu pomogli
Troje policajaca u američkoj saveznoj državi Arizoni privremeno je suspendovano s dužnosti pošto nisu spasili beskućnika koji se utapao.
07.06.2022. u 08:20
get url
text

Objavljeni snimci pokazali su kako Sean Bickings (34) ulazi u jezero u gradu Tempe i govori policiji da će se utopiti. Niko od policajaca koji su bili tu nije pokušao da ga spasi, a jedan od njih je čak rekao: "Ne namjeravam skočiti unutra zbog tebe."

Bickings je ušao u jezero, neko vrijeme zvao upomoć, nestao pod vodom te je kasnije proglašen mrtvim. Gradske vlasti kazale su da je smrt nezaštićenog člana zajednice Tempe prava tragedija, piše BBC.

Incident se dogodio 28. maja nešto poslije 17 sati, kada su policajci odgovorili na dojavu o navodnoj tuči između muškarca i njegove partnerice u centru grada. Gradske vlasti su saopćile da je par potpuno sarađivao s policijom i negirao ikakvu svađu i tuču. Ipak, snimci kamere koja je bila na uniformi policajca su pokazali da se Bickings popeo preko metalne ograde koja dijeli šetnicu od jezera i ušao u vodu dok su policajci provjeravali imena para. Rekao je policajcima da ide "na kupanje" i zaplivao prema mostu čak i nakon što su ga oni obavijestili da kupanje u jezeru nije dopušteno.

Transkript ostatka videa, koji nije podijeljen s javnosti zbog uznemirujućeg sadržaja, pokazuje kako je Bickings više puta rekao da će se utopiti i da ga treba spasiti. Prijateljica Bickingsa je upozoravala policiju da je situacija opasna te je u jednom trenutku povikala: "On se pred vama utapa, a vi mu nećete pomoći."

Vlasti za sada nisu objavile imena troje policajaca, samo su navele da su oni sada na plaćenom administrativnom dopustu dok Odjel za javnu sigurnost Arizone i policijska uprava Scottsdalea ispituju cijeli slučaj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.