- Dežurnoj službi Policijske stanice Foča prijavljeno je da se dva mlađa lica nalaze na betonskom postolju jedne kule mosta na rijeci Drini u Foči, a da vodostaj rijeke Drine i dalje raste. Nakon toga su na lice mjesta pored patrole policije izašli i policijski službenici Jedinice za podršku Foča Trivun Nemanja i Elek Đorđe koji su sa gumenim čamcem prišli betonskoj kuli ispod Južnog mosta slobode i bezbjedno evakuisali dva dječaka te ih prevezli na desnu obalu rijeke Drine, nakon čega su djecu predali njihovim roditeljima - saopćeno je danas iz PU Foča.

Dječaci uzrasta od 12 i 13 godina na pecanje su izašli jučer oko podne dok je nivo rijeke bio mali, a do naglog rasta vodostaja je došlo puštanjem vode iz Hidroelektrane "Mratinje" na rijeci Pivi u Crnoj Gori.

Policajac Nemanja Trivun priča da su on i kolega Đorđe Elek, nakon poziva za pomoć, srećom brzo pronašli gumeni čamac, i to kod komšije, nakon čega su, zbog jake vodene struje, otišli kilometar uzvodno da bi mogli spustajući se nizvodno prići dječacima.

- Dovesalali smo do stuba, stavili djecu u čamac i prebacili ih na obalu, gdje su ih sačekali roditelji - kaže Trivun.

Njegov kolega Đorđe Elek dodaje da imaju dosta iskustva u upravljanju čamcem na brzim rijekama.

- Rekreativno se bavimo raftingom, tako da znamo kako treba da se priđe mjestu gdje je sudar matica i gdje su jake struje. Došli smo brzo, djeca su bila malo preplašena, ušla su brzo na čamac - kaže on.

Akciju spašavanja mobilnim telefonom snimili su prolaznici.

- Ovo je možda prvi put da je jedna takva akcija zabilježena videosnimkom, ali mi se ne hvalimo niti treba da se time hvalimo, ovo je naša dužnost i za to primamo platu i za to smo se i školovali. Kada god je građanima potrebna pomoć, mi smo tu da pomognemo - kaže Trivun.

Trivun i Elek su pripadnici Jedinice za podršku, a trenutno su raspoređeni kao ispomoć u Odjeljenju kriminalističke policije.

Jedan od roditelja dječaka, Srećko Uskoković ispričao je da je voda za svega tri minute porasala za oko 90 centimetara .

- Time je onemogućen slobodan prolaz do obale, pa su dječaci ostali na stubnom sprudu. Bili smo u blizini, pokušavali smo da ih smirimo, da ne paniče i srećom za dvadesetak minuta pojavila se policija sa čemcem i spasila našu djecu, na čemu im beskrajno zahvaljujem - rekao je Uskoković.

On je apelovao na nadležne službe da ispod mostova na Drini postave upozorenja na opasnost od naglog nadolaženja vode, podsjetivši da je prethodnih godina bilo i više slučajeva utapanja uzrokovanih puštanjem velikih količina vode iz Pivskog jezera.