open-navfaktor-logo
search
Opći izbori
Pod lupom: Izbori su provedeni u skladu sa zakonom, zabilježeno 17 slučajeva nasilja
Ukupno je bilo 399 kritičnih situacija, a pod tim terminom se podrazumijeva kršenje procedura i izbornih pravila, te tehničke greške u radu izborne administracije
08.10.2018. u 11:57
get url
text

Na današnjoj konferenciji za novinare Koalicije "Pod lupom" ocijenjeno je da su Opći izbori u BiH provedeni u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

Zabilježen je određeni broj incidentnih situacija i nepravilnosti.

Prema preliminarnim nalazima Koalicije, najveći broj glasova za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda osvojio je Šefik Džaferović sa 37,7 posto glasova. Slijedi Denis Bećirović sa 32,6 posto, te Fahrudin Radončić sa 12,8 posto. 

- Za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda najveći broj glasova osvojio je Željko Komšić sa 54,3 posto, slijedi Dragan Čović sa 34,5 posto i Dijana Zelenika sa 5,9 posto. Milorad Dodik osvojio je najveći broj glasova u utrci za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda - 54 posto, a na drugom mjestu je Mladen Ivanić sa 42,7 posto - rekao je Dario Jovanović iz Koalicije "Pod lupom".

Izlaznost na nivou države je bila 53,6 posto.  Izlaznost na nivou Federacije BiH je 51,2 posto, a u RS-u 55,2 posto. 

- Ukupno je bilo 399 kritičnih situacija. Pod tim terminom se podrazumijeva kršenje procedura i izbornih pravila, tehničke greške u radu izborne administracije. U toku izbornog dana i noći uspješno je riješeno 267 kritičnih situacija. Najviše zabilježenih slučajeva odnosi se na zabranu posmatranja - njih 88. Bilo je 76 nepravinosti pri glasanju, a zabilježeno je 17 slučajeva nasilja ili ugroženosti sigurnosti posmatrača. U 14 slučajeva se sumnja na "bugarski voz". Građani su prijavili 215 nepravilčnosti, a veliki broj se odnosi na podmićivanje birača i kupovinu glasova - rekao je Jovanović.

Podsjetio je da je na terenu bilo 4.000 posmatrača i kazao da su bile zabilježene dvije saobraćajne nesreće u kojima su povrijeđeni posmatrači.

Govoreći o nevažećim glasačkim listićima, Jovanović je ukazao da je na 16 posto biračkih mjesta bilo više od deset posto nevažećih listića za izbor članova Predsjedništva BiH, što, kako kaže, zabrinjava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.