Preliminarna lista

Po 10 hiljada maraka za kupovinu stana, novca ima za 265 mladih u KS

Objavljeno: 01.08.2019. u 15:03 Autor: E. H.

Danas je Vlada gdje ću zahtijevati da se u narednom periodu osiguraju sredstva za sve koji ispunjavaju uvjete, znači za svih 460, pojašnjava Filipović

Ministar Damir Filipović

Četristo šezdeset mladih sa područja Kantona Sarajevo ispunilo je uvjete za dobijanje 10.000 maraka subvencije za kupovinu stana.

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo objavilo je preliminarnu rang-listu na kojoj je 460 imena, ali prema trenutno raspoloživim sredstvima, njih 265 najbolje rangiranih će dobiti sredstva.

Ministar Damir Filipović je istakao kako će nastojati da se osiguraju sredstva i za preostalih 195 sa liste.

- Mi smo u budžetu zatekli 300.000 maraka što je dovoljno za 30 mladih, zatim smo povećali za još 100.000 i takav budžet je usvojen, za subvenciju za 40 ljudi. Internom preraspodjelom osigurali smo još 265.000 hiljada i u rebalansu dva miliona, što znači da će 265 mladih po ovoj finansijskoj konstrukciji dobiti sredstva, po 10.000 maraka. S tim da sam ja uzeo sebi za obavezu, evo danas je Vlada gdje ću zahtijevati da se u narednom periodu osiguraju sredstva za sve koji ispunjavaju uvjete, znači za svih 460 – pojašnjava Filipović.

Kaže kako to smatra svojom obavezom te da se nada da će naići i na razumijevanje kolega kako bi izašli ususret mladima.

- Nismo očekivali ovoliki odziv iako smo se potrudili da bude što transparentnije i da bude što više medijski propraćeno jer smo željeli da apliciraju svi oni koji imaju mogućnost. Čak smo i ostavili duži javni poziv nego što je to bilo ranije, 90 dana. Komisija je nakon toga u 20 dana prešla oko 600 prijava. Nakon što se završi rok za prigovore, komisija će još jednom proći kroz dokumentaciju i obraditi prigovore, te ukoliko bude potrebe, izmijeniti listu, naravno ako bude opravdanih prigovora. Smatram da nisu prošli samo oni koji nisu imali potpunu i ispravnu dokumentaciju – pojašnjava.

Ministar ističe da će nakon toga uslijediti izrada rješenja.

- U međuvremenu, paralelno idemo i sa eventualnim povećanjem sredstava. Dok ne budemo imali jasnu finansijsku konstrukciju, ni ovih 265 neće ući u proceduru dodjele sredstava. Tek kad budem znao jasno da li imam sredstva za sve ili je to ovaj iznos, tada ćemo pristupiti realizaciji – kazao je Filipović.

Ministar prostornog uređenja ističe kako sa jedne strane smatra da je projekat dobar, a sa druge strane da ima manjkavosti.

- Mi trenutno radimo na nekim projektima, ali o realizaciji, poticajima stanogradnji, eventualnom zakonu koji bi mogao uslijediti prije nove godine, ne bih mogao sada govoriti dok ne budemo imali bolju sliku – kazao je.

Filipović smatra da ima više modela za rješavanje pitanja stambenog pitanja mladih.

-Jedan od modela jeste da se sa bankama postigne sporazumno smanjenje kamatne stope i to je dugotrajnija mjera. Druga od mogućih varijanti jeste mogući zakup stanova gdje bi u cijenu ulazio taj uloženi zakup. Ima različitih modela, imamo primjere u okolini u susjedstvu i to možemo obuhvatiti eventualnim zakonom – zaključuje.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije