open-navfaktor-logo
search
Odgovor iz CIK-a
Pirić: Imamo mehanizme da osiguramo fer i poštene izbore
Povodom sve češćih najava o navodnoj izbornoj krađi, CIK pozvao političke subjekte da kampanju vode u skladu sa Izbornim zakonom BiH
26.09.2018. u 21:11
get url
text

Povodom sve češćih najava, koje se pojavljuju u pojedinim medijima, o tome kako predstojeći opći izbori neće biti provedeni na fer i pošten način, te kako se priprema izborna krađa, oglasili su iz Centralne izborne komisije BiH.

- Što se tiče CIK-a i tehničkog aspekta izbora, CIK će osigurati fer i transparentne izbore. Izborni zakon BiH osigurava više mehanizama koje koristi CIK da bi osigurala fer i poštene izbore. Među te mehanizme spadaju sankcije članovima izborne administracije, ali i sankcije koje se mogu izreći političkim subjektima ili kandidatima, pa do toga da se izbori mogu poništiti  - kazala nam je portparolka CIK-a Maksida Pirić.

Posebno je naglasila da predstojeći opći izbori nisu samo izbori Centralne izborne komisije.

- Svi akteri u izbornom procesu svojim aktivnostima doprinose atmosferi u kojoj se odvija izborni proces. S obzirom da paušalne ocjene i neosnovane tvrdnje u vezi sa zakonitim radom CIK-a uglavnom dolaze od političkih subjekata u ovo vrijeme izborne kampanje, još jednom ih pozivamo da vode kampanju onako kako je to propisano Izbornim zakonom, odnosno da birače upoznaju sa svojim programima i svojim kandidatima – izjavila je Pirić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.