open-navfaktor-logo
search
Klasična suparništva
Pet nevjerovatnih fudbalskih rivalstava
Kada pričamo o fudbalu, čak i oni gledatelji koji nisu tvrdokorni fanovi su čuli za Svjetsko fudbalsko prvenstvo. Igra se svake četvrte godine, gdje 32 ponajbolja internacionalna tima se takmiče međusobno u ukupno 64 fudbalske utakmice, kako bi utvrdili koja je ekipa najbolja i osvojili trofej Svjetskog fudbalskog prvaka.
06.05.2020. u 14:44
get url
text

SP u Rusiji 2018. godine preko 3 miliiona gledatelja je pratilo ovo takmičenje na tribinama. Naravno, kada govorimo o FIFA asocijaciji Svjetsko prvenstvo nije samo osvajanje trofeja, nego i medijska pokrivenost takmičenja. Naime, zvanični prvak svijeta je od FIFA asocijacije za to dobio 32 miliiona američkih dolara.

Velika rivalstva koja su potaknuta ogromnim nagradama, fudbalskim fanovima širom svijeta su dali pravu "fudbalsku FIFA groznicu". Serija FIFA videoigara je postala nevjerovatno popularna, i prodana je u više od 260 miliona primjeraka do kraja 2018. godine. McDonald’s je čak pokrenuo "FIFA World Cup Fantazi Igru" tokom trajanja prvenstva, gdje fanovi mogu osvajati nagrade igrajući online. Igra funkcionira kao i svaka druga fantazi igra, ali ne zahtijeva od igrača bilo kakvu uplatnu novčanih sredstava da biste igrali, što sprečava istu da se poistovijeti sa nekim igrama koje spadaju u segment online kockanja. Nažalost, kao i u bilo kojem popularnom sportu, klađenje se događa tokom Svijetskog prvenstva, što što ponekad može dovesti do zabrinutosti zbog korupcije i problema s kockanjem. Iz tih razloga je bolje držati se onoga što je zabavno i sigurno, kao što su FIFA videoigre, i izbjegavati da se upetljate u postavljanje opklada na nogometne utakmice.

Kako FIFA raste podjednako u bazama obožavatelja i nagradnih fondova, čini se da se klasična suparništva samo pojačavaju. U ovom ćemo članku pogledati pet FIFA-inih najžešćih rivalstava.

1. Brazil vs. Argentina
 

Da bi rivalstvo bilo dobro, zahtijeva da dvije ekipe igraju jedna protiv druge relativno često i da su obje uistinu talentirane organizacije. Kada je u pitanju Brazil protiv Argentine, ne može biti dvojbe da ove ekipe imaju ogroman talent, a budući da su susjedne države ima puno mogućnosti za žestoku konkurenciju. Brazil i Argentina obje su legendarne države kada je u pitanju fudbal, s tim da je Brazil osvojio pet Svjetskih kupa, a Argentina dva.

"Bitka Južnoamerikanaca" opisana je kao "suština fudbalsko rivalstva", a dvije su ekipe igrale jedna protiv druge čak 107 puta. Argentina je pobijedila u 39 takvih takmičenja, Brazil je dobio 42 meča, a 22 meča rezultirala su remijem. Ako te statistike nisu dovoljne da vas natjeraju da vidite koliko je veliko ovo suparništvo, uzmite u obzir da je 1946. izbila tuča na terenu koja je rezultirala da timovi nisu igrali međusobne duele čak deset godina.

2. USA vs. Mexico
 

U historiji fudbala rivalstvo SAD-a i Meksika je relativno novo. Iako su Sjedinjene Države imale mušku reprezentaciju od 1885. godine, nisu igrale svoj prvi međunarodni meč do 1916. godine, a reprezentacija nije bila baš dobra do 1980-ih. Kao rezultat toga, do 1980. godine, Meksiko je pobijedio u svim utakmicama SAD, sem jedne. Međutim, kako je sport postao sve popularniji u Sjedinjenim Državama, njihov se tim poboljšao, a od 2000. godine izgubili su samo devet od posljednjih 29 utakmica odigranih protiv Meksika.

3. Engleska vs. Škotska
 

Ovo je sigurno najstarije rivalstvo u sportu i često jedno od najokrutnijih. Te su dvije ekipe najstarije međunarodno rivalstvo u sportu, a prvi put su se "sukobili" 1872. godine u Glasgowu. Kao i kod Brazila i Argentine, i ove su utakmice historijski bliske: 48 ih je dobila Engleska, 41 je dobila Škotska, a 25 završilo neriješeno.

Postoji nekoliko vrlo poznatih incidenata u vezi s ova dva tima, ali 1977 International zaista je bio nešto specijalno, jer su navijači utrčali na teren Wembley stadiona, nakon što je Škotska uspjela da pobijedi.

4. Hrvatska vs. Srbija
 

Raspad Jugoslavije od 1991. do 1992. godine uzrokovao je velika trenja između država koje su njegove nasljednice, a Hrvatska i Srbija nisu izuzetak. Iako ove države nisu imale puno međusobnih duela, napetost između tih država često se izlijevala na fudbalskom terenu. Kada su se ove dvije reprezentacije suočile jedna s drugom tokom kvalifikacijskog susreta za Svjetski kup 2014. godine, to se završilo neriješenim rezultatom, ali to nikako ne znači da je to bila krotka igra. Neoprezan start defanzivca Josipa Šimunića kako bi spriječio Miralema Sulejmanija da istrči kontra napad rezultirao je crvenim kartonom.

5. Čile vs. Peru
 

Čile i Peru igraju jedni protiv drugih od ranih 1900-ih, a s historijom rata među narodima, rivalitet je uvijek bio intenzivan između ove dvije ekipe. Čak i nedavno, tokom kvalifikacija za FIFA Svjetsko prvenstvo 2018. godine, čileanska je reprezentacija uništila svoju svlačionicu na Peruanskom nacionalnom stadionu.

Ulje na vatru dodaje i vječita rasprava o tome koja je ekipa izmislila popularne škarice, a Čileanci su insistirali da je taj klasični potez stvorio Ramón Unzaga, igrač španskog porijekla, a Peruanci tvrde da su ga izmislili igrači iz Perua.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.