Geraldine Lumbo Dizo radila je noćnu smjenu u jednoj privatnoj bolnici u blizini Penritha, udaljenom 55 kilometara od Sidneyja, kada je primila poziv od rodbine. Pritom je isključila zvuk na monitoru.

Sud je utvrdio da je propustila upozoriti doktore na nepravilan srčani ritam pacijenta nekoliko trenutaka prije incidenta. Na ročištu je medicinska sestra proglašena krivom za nedolično profesionalno ponašanje i nedovoljno profesionalno ponašanje.

Nakon što je ugasila monitor, medicinska sestra nije ga ponovo uspjela upaliti. U svojoj završnoj odluci presuda je glasila: "U 7.07 ujutro 30. jula 2021. srčani monitor pokazao je da pacijent ima bradikardiju, odnosno spore otkucaje srca. Medicinsko osoblje nije moglo čuti alarm jer su zvučnici bili isključeni - navedeno je u odluci.

Dizon je u svojoj obrani rekla da je isključila zvuk jer je zbunjivao druge pacijente. Ona je također trebala redovno provjeravati pacijente, ali su nadzorne kamere utvrdile da je to uradila samo jednom u 10 sati smjene.

Sud je utvrdio da je sa porodicom razgovarala 15 minuta prije nego što je srce pacijenta počelo usporavati, a ukupno je za telefonom bila 66 minuta, javlja ABC.net.

Tvrdila je da provjerava svoju porodicu na Filipinima, a da drugo osoblje nije obavijestila šta se događa jer nije dobra u čitanju EKG-a.

Medicinska sestra isključila je alarme koji su bili spojeni za nadzor pet pacijenata, uključujući pacijenta koji je preminuo.