open-navfaktor-logo
search
Zvanično saopćeno
Označene kao "duhovni opijum": Kina djeci uvodi "policijski sat" za videoigre
Maloljetnici u Kini mogu da igraju online videoigre samo između 20 i 21 sat petkom, tokom vikenda i za vrijeme praznika - počevši od 1. septembra, saopćeno je iz Nacionalne administracije za štampu.
31.08.2021. u 07:45
get url
text

To znači da su onlline videoigrice ograničene na tri sata sedmično tokom većeg dijela godine. Prethodna zabrana, uvedena 2019, značila je da maloljetni Kinezi mogu da igraju video igre sat i po vremena dnevno, i tri sata za vrijeme državnih praznika.

Novi propisi pogodili su neke od najvećih tehnoloških kompanija Kine, uključujući giganta za igrice Tensent, čija je igra "Čast kraljeva" (Honor of Kings) u kojoj učestvuje više igrača, popularna u cijelom svijetu, kao i gaming kompaniju "Netiz" (NetEase).

Vrijednost dionica kompanije Tensent pala je za 0,6 posto, na 465,80 hongkonških dolara, pred saopćenje regulatora. Njena tržišna kapitalizacija od 573 milijarde dolara je opala za više od 300 milijardi dolara u odnosu na vrhunac iz februara. Taj pad je više nego jednak ukupnoj vrijednosti kompanija Nike ili Pfizer.

Vrijednost dionica kompanije Netiz opala je oko 9 procenata na otvaranju njujorške berze.

Restrikcije na online videoigrice su dio šireg obračuna kineske vlade sa tehnološkim kompanijama, zbog bojazni da one imaju preveliki utjecaj na društvo jer uz igrice pružaju rasprostranjene usluge komunikacija i online kupovine i isplata.

Ranije ovog mjeseca, Tensent je rekao da će ograničiti vrijeme za igranje maloljetnicima na sat vremena dnevno i dva sata za vrijeme praznika, kao i da će djeci mlađoj od 12 godina zabraniti da obavljaju kupovine povezane sa igricama.

Kompanija je objavila skraćene sate igranja pošto je jedan državni dnevnik kritikovao industriju igrica i nazvao ih "duhovnim opijumom".

Regulatori su saopćili da će pojačati nadzor i češće obavljati inspekcije u kompanijama za videoigre da bi se postarali da se njihova pravila sprovode.

Kineske vlasti su proteklih mjeseci također kritikovale trgovinu preko interneta i onlline obrazovanje, i uvele nove propise da spriječe antikonkurentsko ponašanje, poslije više godina ubrzanog razvoja tehnološkog sektora.

U junu, vlasti su zabranile kompanijama koje pružaju usluge online privatnih časova kod osnovnih školskih predmeta da stiču profit, čime su izbrisane milijarde dolara tržišne vrijednosti online obrazovnih kompanija kao što su TAL Education i Gaotu Techedu, objavio je Glas Amerike

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.