Croatia Airlines tako je suspendovao liniju iz Zagreba u glavni grad Bosne i Hercegovine.

- Croatia Airlines je obustavila letove za Zagreb do 1. marta. Nakon tog perioda se očekuje ponovno obnavljanje letova ove kompanije. Letove je privremeno obustavila i kompanija Pegasus za Istanbul i to do 24. februara - kažu iz press-službe Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

U protekloj sedmici imali su 46 letova u dolasku i 47 u odlasku, što su 93 obavljene aviooperacije u totalu.

- Trenutno najviše letova ima kompanija Turkish Airlines, šest letova sedmično za Istanbul. Kompanija FlyDubai za Dubai ima tri leta sedmično, dok Austrian Airlines za Beč leti četiri puta u sedam dana. Kompanija Air Serbia za Beograd leti tri do četiri puta sedmično s tim da kompanije zbog situacije sa pandemijom Covid-19 zadržavaju pravo izmjene reda letenja – poručuju iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Dodaju da je njihov cilj za naredni period vratiti kompanije koje su redovno prometovale preko sarajevske zračne luke i, naravno, aktivno raditi na dovođenju novih.

- Stabilizacija prometa, vraćanje i uspostavljanje novih linija, te njihova redovnost zavise od mjera koje se provode u svakoj pojedinoj državi, pa tako i u BiH. S obzirom da su u većini zemalja još uvijek na snazi restriktivne mjere kada je u pitanju ulazak stranih državljana, to je ujedno i glavni razlog postepenog uspostavljanja broja linija od strane kompanija. Kada je riječ o ljetnom redu letenja, dakle od mjeseca travnja, imamo najave povratka određenog broja aviokompanija i redovnih letova. Riječ je o aviokompanijama koje su veliki obim prometa putnika ostvarile u periodu prije pandemije. Kompanija Air Arabia je najavila svakodnevne letove za Šaržu od ljetne sezone, tačnije od jula. Vjerujemo da će 2021. globalno biti godina stabilizacije situacije kada je riječ o pandemiji, što bi se, naravno, trebalo pozitivno odraziti na promet putnika i roba zračnim putem – kažu iz Press-službe.