open-navfaktor-logo
search
Gdje na kupanje
Osvježenje u gradovima: Bazeni i jezera jeftinija varijanta godišnjeg odmora u BiH
Mnogi stanovnici Bosne i Hercegovine prinuđeni su ovoga ljeta morske plaže zamijeniti gradskim bazenima i obližnjim kupalištima na rijekama i jezerima, mi vam donosimo pregled nekih od najvećih vodenih parkova koje je moguće posjetiti
04.07.2019. u 07:32
get url
text

Sarajlije se ni ovoga ljeta neće moći rashladiti na bazenima Bentbaša koji već desetak godina zjape prazni. Nekada glavno i omiljeno kupalište Sarajlija još nije dočekalo svoju obnovu, a nema ni izgleda da bi se to uskoro moglo desiti. Područja Bentbaše i Darive nedavno su proglašena zaštićenim, a Mustafa Zvizdić iz Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja KS navodi da se na prostoru nekadašnjih bazena ništa ne može raditi dok se ne napravi plan upravljanja.

-Ovaj prostor je tek odnedavno zaštićen. Do kraja godine bi trebalo napraviti plan upravljanja ovim područjem, nakon čega će se vidjeti da li je moguće i šta je moguće raditi na tom dijelu, pe će se tada znati da li je moguće da će biti obnove ili ne – kazao je Zvizdić za Faktor.

Građani i posjetitelji glavnog grada i ove godine spas od vrelina mogu potražiti samo na otvorenim bazenima Terme i starim ilidžanskim bazenima "Izvor Bosne". Dnevna ulaznica za bazene Terme je 10 KM, dok je vikendima 14 KM, a kupanje na bazenu "Izvor Bosne" radnim danom košta tri KM, a vikendom četiri.

Iako je prije nekoliko godina počela realizacija projekta izgradnje vanjskog bazena na Dobrinji, ovo kupalište ove, a vjerovatno ni naredne godine neće biti otvoreno.

Izgradnja bazena sa sportsko-rekreacionom infrastrukturom, na kojem će stanovnici moći provoditi slobodno vrijeme je u toku, a prema najavama načelnika Općine Novi Grad Semira Efendića, pored velikog bit će izgrađen i manji bazen za djecu, te sportski tereni za odbojku na pijesku i ugostiteljski sadržaji.

Sarajlije su nekada vrele ljetne dane provodile i na lokalnim rijekama, međutim to je danas nemoguće zbog velikog zagađenja. Iako glavni grad Bosne i Hercegovine Sarajevo nema dovoljno ljetnih sadržaja i kupališta, dok stanovnici u ostalim krajevima BiH osvježenje mogu potražiti na obližnjim rijekama, jezerima, bazenima i vodenim parkovima.

Sezona kupanja otvorena je na jednom od najljepših izletišta u blizini Sarajeva Zelenom viru kod Olova. Pored rijeke Bioštice posjetitelji Zelenog vira se mogu kupati i u bazenima s termalnom vodom. U blizini Viteza nalazi se Vodeni park "Ribica" sa četiri bazena i zabavnim vodenim atrakcijama, a za ovo zadovoljstvo potrebno je izdvojiti sedam, a vikendom devet maraka.

Zeničani će i ove godine osvježenje za četiri KM moći potražiti na gradskim bazenima u Crkvicama, a Tuzlaci imaju veliki kompleks slanih Panonskih jezera, koji privlače i veliki broj turista iz inostranstva. Dnevni ulaz je pet KM, a pored plaže i jezera, posjetitelji mogu koristiti i vodene tobogane, slane slapove, te podvodne masažere.

Pored brojnih kupališta na Vrbasu, Banjalučani i posjetitelji ovog dijela BiH mogu ljeto provesti i u vodenom parku Aquana koji se prostire na 38.000 metara kvadratnih.

Hercegovci, pored brojnih rijeka i jezera, imaju i bazene Havana kod Blagaja, aquapark Konjic, Daleku obalu u Mostaru. I ovoga ljeta spas od vrućina nudit će i veliki vodeni park u Trebinju "Grad sunca", a Trebinjci mogu da se osvježe i na gradskoj plaži i otvorenom olimpijskom bazenu.

Veliki broj Bosanaca i Hercegovaca, ali i turista kupat će se i na Boračkom, Jablaničkom, Ramskom, Prokoškom, Bilećkom jezeru, jezeru Modrac, Perućac, Plivskim jezerima...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.