Banja Luka

Optužen bivši načelnik Općine Jezero: Kumu "namjestio" posao vrijedan oko 31.000 KM

Objavljeno: 12.06.2019. u 11:15 Autor: B. S.

Sa kumom sklopio direktnim sporazumom šest ugovora o djelu za isti posao,  izbjegavši tako da raspiše tender 

FOTO: ARHIV

Osnovni sud u Mrkonjić Gradu potvrdio je optužnicu protiv bivšeg načelnika Općine Jezero Dušana Šajina zbog sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja i to dok je obavljao načelničku funkciju.

U optužnici se ističe da je u svojstvu načelnika Općine Jezero u namjeri da V. M., svom vjenčanom kumu, pribavi imovinsku korist, iskoristio svoj položaj i ovlaštenje i "namjestio" mu poslove na kojima je uzeo ukupno 31.260 KM.

- Sklopio je direktnim sporazumom posao s vjenčanim kumom, u vidu šest ugovora o djelu, i to 2., 8., 11., 15., 18. i 21. jula 2013. godine, o izvođenju radova na nasipanju i uređenju obale jezera Đol, čija pojedinačna vrijednost javnih poslova ne prelazi iznos od 6.000 KM, iako se radilo o istoj parceli i o istom predmetu djela. Vrijednost ukupno izvršenih radova je iznosila 31.260 KM, što je u suprotnosti sa Zakonom o javnim nabavkama, koji propisuje vrstu postupka za dodjelu ugovora o javnoj nabavci roba, usluga ili izvršenju radova – navodi se u optužnici.

Na taj način je, navodi se optužnici, svom kumu V. M., pribavio imovinsku korist u iznosu od 31.260 KM.

- Time je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja - stoji u optužnici koju je podiglo Okružno javno tužilaštvo Banja Luka.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Iz kategorije