Kada je Vlada Kantona Sarajevo pred ovu školsku godinu odlučila osigurati beplatne udžbenike za sve učenike od V do IX razreda, općine su na različite načine pokušale otkloniti diskriminaciju te besplatne udžbenike osigurati i za ostalu djecu u osnovnim školama.

VEZANI TEKST - Kupovinom udžbenika za osnovce općine u KS pokušavaju ispraviti diskriminaciju Ministarstva

Tako je 19. augusta ove godine načelnik Srđan Mandić rekao da je Općine Centar osigurati gotovo 200.000 KM za refundiranje troškova nabavke udžbenika učenicima od II do IV razreda. Kako nam je rekla šefica Odsjeka za informisanje Envera Pandžić, na sastanku koji je održan krajem augusta u sali općinskog načelnika, a na kojem su prisustvovali i predstavnici roditelja učenika osnovnih škola sa područja Općine Centar Sarajevo, dogovoreni su načini i uvjeti za refundiranje sredstava za nabavku udžbenika učenicima od II do IV razreda osnovne škole.

- U skladu s tim, općinski načelnik je donio odluku na osnovu koje je raspisan javni poziv za podnošenje zahtjeva. Rok za podnošenje zahjeva je bio mjesec dana, odnosno do kraja septembra. Javni poziv, kao i obrazac za podnošenje zahtjeva dostavljen je svim osnovnim školama i predstavnicima Vijeća roditelja, kako bi obavijestili ostale roditelje. Svi zahtjevi pristigli u ovom periodu, a koji su ispunjavali uvjete, riješeni su i u toku je isplata sredstava, prema vremenu prispjeća zahtjeva – rekla je Pandžić.

S obzirom na to da ima roditelja koji iz opravdanog razloga nisu stigli dostaviti zahtjev u zadanom roku, iz Općine ističu da će refundirati troškove nabavke udžbenika svim roditeljima koji su predali zahtjev. 

- Svim roditeljima koji su podnijeli zahtjeve će biti izvršena refundacija troškova, s tim da prioritet imaju zahtjevi koji su predati u roku do 30. septembra. Kada bude okončana isplata po zahtjevima prispjelim do navedenog roka, pristupit će se obradi i ostalih zahtjeva predatih izvan roka. Za one koji nisu iz opravdanih razloga dostavili zahtjev, uputit ćemo obavijest putem web stranice da to učine, a sve u skladu sa raspoloživim sredstvima - kazala je šefica Odsjeka za informisanje Envera Pandžić.