open-navfaktor-logo
search
Pregovori u toku
Oglasila se Vlada TK: Hoće li apotekari u TK od sutra izdavati lijekove
Iz Vlade je istaknuto i da će naknada na recept koja bude utvrđena Finansijskim planom ZZO-a, apotekama biti priznata za sve recepte koji su izdati od 01. januara 2020. godine
31.12.2019. u 14:39
get url
text
get url
text

Vlada Tuzlanskog kantona i Ministarstvo zdravstva smatraju da je zahtjev za povećanjem cijene farmaceutske usluge opravdan te su u cilju rješavanja problema obustavljanja izdavanja lijekova s esencijalne liste razgovarali sa predstavnicima Komore magistara farmacije TK, saopćeno je Vlade TK.

U ovom trenutku, rečeno je ovom prilikom, s obzirom na to da nije donesen Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja TK za 2020. godinu nije moguće izaći u susret njihovim zahtjevima. Prema zakonskim odredbama, u periodu "privremenog finansiranja" nije moguće vršiti povećanje finansiranja bilo koje zdravstvene usluge ili programa zdravstvene zaštite u odnosu na prethodnu fiskalnu godinu. S obzirom na to da naknada na recept u 2019. godini nije bila na traženom nivou iz zahtjeva, zakonski nije moguće promptno uvećati naknadu na recept od 01. januara 2020. godine, navode u saopćenju iz Vlade.

Podsjećamo, od 1. januara 2020. godine starta obustava izdavanja lijekova sa esencijalne liste u TK i to zbog nepostizanja sporazuma između Zavoda zdravstvenog osiguranja TK i magistara farmacije TK, saopćila je jučer Komora magistara farmacije TK.

Sve apoteke Tuzlanskog kantona u cilju informiranosti pacijenata o novonastaloj situaciji od 01.01.2020. godine imat će jasno istaknutu obavijest na objektu apoteke: "U ovoj apoteci se od 01.01.2020. godine ne mogu izdati lijekovi sa esencijalne liste lijekova, iz razloga što sa Zavodom zdravstvenog osiguranja TK nije potpisan ugovor za 2020. godinu", saopćili su farmaceuti.

- Zbog odgovornosti prema svim građanima kantona i u želji za poboljšanjem statusa magistara farmacije kao zdravstvenih radnika, kako kod javnih tako i kod privatnih poslodavaca, Ministarstvo zdravstva TK, Vlada TK i ZZO TK zajednički će nastaviti sa konstruktivnim pregovorima uzimajući u obzir realne pravne, finansijske i socijalne aspekte. Ministarstvo zdravstva TK je od Zavoda zdravstvenog osiguranja TK već zatražilo da se u izradi prijedloga Finansijskog plana za 2020. godinu planira povećanje naknade na recept za izdavanje lijekova sa Pozitivne liste lijekova TK. Kada bude donesen konačan Finansijski plan ZZO TK za 2020. godinu, bit će raspisan Javni poziv za pružanje farmaceutskih usluga, nakon kojeg će sve apoteke sa područja TK moći da analiziraju uvjete poziva i apliciraju za potpisivanje Ugovora o pružanju zdravstvenih usluga izdavanja lijekova sa Pozitivne liste lijekova TK i lijekova koji se finansiraju po posebnim programima u 2020. godini - kaže se u saopćenju Vlade TK.

Iz Vlade je istaknuto i da će naknada na recept koja bude utvrđena Finansijskim planom ZZO-a, apotekama biti priznata za sve recepte koji su izdati od 01. januara 2020. godine, bez obzira na datum stupanja na snagu Finansijskog plana ZZO TK za 2020. godinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.