open-navfaktor-logo
search
State Department
Odlazi Palmer, mijenja ga čovjek koji je pomagao Dodiku da dođe za predsjednika RS-a
Zamjenik ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Gabriel Escobar preuzet će 7. septembra novu dužnost zamjenika pomoćnika sekretara u Birou za evropska i euroazijska pitanja State Departmenta, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa u ambasadi SAD-a u Beogradu. On će na toj funkciji zamijeniti Matthewa Palmera.
30.08.2021. u 20:39
get url
text

Escobar je imenovan za zamjenika ambasadora SAD-a u Beogradu u augustu 2019. godine.

Kako se navodi u njegovoj biografiji na stranici američke ambasade, obavljao je dužnosti otpravnika poslova do dolaska aktuelnog ambasadora SAD-a u Srbiji Anthonyja Godfreyja.

Iskustvo na Zapadnom Balkanu

Gabriel Escobar ima diplomatsko iskustvo na Zapadnom Balkanu, gdje je u periodu od 1998. do 2001. godine imao četiri uzastopna mandata u više država, piše Slobodna Evropa.

Uz Srbiju, službovao je u Bosni i Hercegovini i u Crnoj Gori.

Bio je šef kabineta u Kancelariji visokog predstavnika u Banjoj Luci u manjem bh. entitetu RS, kao i šef Kancelarije američke ambasade u tom gradu.

Escobar je bio i na funkciji zamjenika šefa američkog diplomatskog tima za vezu u glavnom gradu Crne Gore i šef Političkog odjeljenja u Srbiji, odmah nakon ponovnog otvaranja ambasade SAD-a u Beogradu 2001. godine.

Kada se 2019. godine vratio u Beograd gdje je imenovan za zamjenika američkog ambasadora, nevladino Atlantsko vijeće Srbije ocijenio je da je riječ o diplomati sa "bogatim iskustvom".

- Escobar je prije deset godina bio u američkoj misiji u Republici Srpskoj i bio je vrlo aktivan oko izbora Milorada Dodika za predsjednika (Republike Srpske). Prije toga je radio i u Crnoj Gori, što znači da jako dobro poznaje ovaj teren - rekao je predsjednik Atlantskog vijeća u Srbiji Vladan Živulović 2019. godine.

Živulović je ocijenio da je sigurno da će Escobar, zahvaljujući svom iskustvu, moći ozbiljnije i aktivnije da se uključi u rješavanje problema na Zapadnom Balkanu.

Evropska i svjetska diplomatska karijera

Prije dolaska u Beograd 2019. godine, Gabriel Escobar je bio viši savjetnik za ekonomska pitanja u američkoj ambasadi u Iraku, gdje je tokom većine mandata obavljao funkciju zamjenika ambasadora.

Od 2017-2018. bio je koordinator za kubanska pitanja u State Departmentu.

Prethodno je od bio zamjenik šefa misije u američkoj ambasadi u La Pazu u Boliviji, generalni konzul u američkom generalnom konzulatu u Pešavaru u Pakistanu i vođa američkog tima za obnovu u Kirkuku u Iraku (od 2009. do 2010. godine).

U Birou za evropska pitanja State Departmenta, obavljao je funkcije savjetnika za politička i ekonomska pitanja u američkoj ambasadi u Portugalu, zamjenika političkog savjetnika u Italiji, službenika za političko-vojna pitanja u Češkoj, a bio je i vice konzul u Rusiji.

Šest puta je nagrađivan, a dobitnik je, pored ostalog, "Superior Honor Award" i "Meritorious Honor Award" u State Departmentu.

U najvažnijoj diplomatskoj instituciji SAD-a, Eskobar je dobio i "Expeditionary Service Award", a u Departmentu Armije SAD-a nagrađen je "Army Superior Civilian Service" priznanjem.

Diplomirao je na Columbia Univerzitetu u New Yorku. Govori španski, ruski, srpski, italijanski, češki i portugalski jezik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.