U odgovoru se, kako je objavila N1, navodi da Sebija Izetbegović jeste upisala postidiplomski studij na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, ali da ga tamo nije završila. Izetbegović je to i ranije govorila za ovdašnje medije. 

- Na zahtjev Ministarstva znanosti i obrazovanja Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu očitovao se da je gospođa Sebija Izetbegović bila upisana u prvu godinu postdiplomskog studija "Ulstrasound in clinical medicine" u akademskoj godini 1992-1993. Također se očitovao da u dosjeu imenovane ne postoji dokumentacija na temelju koje bi potvrdili vjerodostojnost indeksa i odgovorili na pitanja.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je zatražilo pojašnjenje zašto nije moguće doći do informacije o tome da li je imenovana položila neki kolegij te da li je imenovana diplomirala i je li joj izdata diploma, koji je datum i broj diplome. Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu je dao pojašnjenje kako u dosjeu gospođe Sebije Izetbegović ne postoji dokumentacija o polaganju ispita i da imenovana nakon polaganja ispita nije vratila Studentsku referadu niti indeks niti ispitnu dokumentaciju na temelju koje bi joj se upisalo polaganje ispita u evidenciju. Također je dao odgovor da imenovana nije završila postdiplomski studij "Ultrasound in clinical medicine" niti joj je na tom Studiju izdana diploma - stoji u odgovoru Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.

VEZANI TEKST - Kurjak se sjetio: Bio sam mentor Sebiji Izetbegović u Sarajevu, o tome me niko nije pitao?!

Pitanje diplome prof. dr. Sebije Izetbegović počelo se postavljati nakon izjave prof. dr. Asima Kurjaka da "nikada nije bio mentor Sebiji Izetbegović". Nakon višednevne medijske hajke, na kraju se i sam Kurjak "sjetio" da jeste bio mentor Izetbegović, ali na doktoratu u Sarajevu.

Izetbegović, podsjetimo, nikada nije ni tvrdila da je Kurjak bio njen mentor na postiplomskom studiju u Zagrebu, niti da je magistrirala ni doktorirala u Zagrebu. Kurjak je, pravdajući se u medijima za svoju raniju izjavu prema kojoj se dalo zaključiti da on Izetbegović gotovo i ne poznaje, kazao da njega za mentorstvo u Sarajevu niko nije ni pitao!?

Što se tiče Kurjaka, ne samo da je bio mentor Izetbegović na doktoratu, nego su svojevremeno zajedno, kao koautori, objavljivali stručne radove. Osim toga, Izetbegović je ranije bila direktorica škole ultrazvuka u medicini, Ian Donald Scool, ogranka za BiH, a imenovanje je potpisao Kurjak. 

Kurjak, čije su izjave bile povod za višemjesečni medijski linč prof. Izetbegović, svojevremeno je između ostalog poklanjao aktuelnoj direktorici KCUS-a knjige sa posvetom - vrhunskom ginekologu. 

Na regionalnom kongresu o ultrazvuku u ginekologiji i opstetriciji, u organizaciji Ian Donald škole, dakle Kurjakovoj, a pod pokroviteljstvom tadašnjeg predsjednika Hrvatske Ive Josipovića, Izetbegović je bila jedan od predavača. Sve to više nego dovoljno svjedoči da je Kurjak odlično znao njen akademski put i stručna usavršavanja, pa i kod prof. dr. Asima Kurjaka na Ultrasound in Clinical Medicine u Zagrebu.

Naime, u medijima je ranije objavljena dokumentacija Sebije Izetbegović, kako ona iz Zageba, tako i iz Sarajeva, a Izetbegović je i sama pojašnjavala svoj akademski put. Danas je na naš upit ponovo pojasnila.

VEZANI TEKST - Prof. dr. Izetbegović: Svi pokušaji moje diskreditacije su osuđeni na propast, moja karijera nije upitna

- Ja nikad nisam ni rekla da sam u Zagrebu završila postdiplomski studij niti da su mi oni izdali diplomu. Ja sam u Zagrebu upisala postidplomski studij, 02.03.1993. godine - Ultrasound in Clinical Medicine, na engleskom jeziku. Uredno platila, i to duplu cijenu jer mi je prof. dr. Asim Kurjak rekao da moram platiti duplo jer sam u Hrvatskoj "stranac". Pohađala sam nastavu i položila 12 ispita. Također sam obavila i trajno usavršavanje na tečaju "Suvremena dostignuća primjene ultrazvuka u porodništvu i ginekologiji" na Klinici Sveti duh, što se smatralo završenom obavezom polaganja ispita kod prof. dr. Asima Kurjaka i prof. dr. Višnje Latin, koji su i vodili tečaj.

Srećom je moj originalni index predat i bio je na Medicinskom fakultetu u Sarajevu gdje sam nastavila i magistrirala. Nije obaveza studenta da čuva prijave i dosije, to nije ni fizički moguće. Čuvanje dokumentacije, u koju spada i dosije studenta je obaveza fakulteta u Zagrebu tj. ustanove čiji sam student postdiplomskog studija bila.

VEZANI TEKST - Zagrebački indeks prof. dr. Izetbegović: Najbolje ocjene i kod prof. Funduk Kurjak, supruge Asima Kurjaka

Nakon nostrifikacije ocjena iz indexa broj 46920114 /No 009037, izdatog od Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu nastavila sam studij na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Magistrirala sam u Sarajevu i moj mentor je bio pokojni prof. dr. Srećko Šimić - pojasnila je Izetbegović.

Odranije je poznato ili bi barem trebao biti, budući da je objavljeno u medijima, da Federalno ministarstvo zdravsta u svojoj arhivi ima dva dokumenta kojima se dokazuje da je Sebija Izetbegović obavila specijalizaciju: 1. Rješenje kojim je odobrena navedena specijalizacija, broj: 02/09-154-336/91 od 15.02.1991. godine i 2. Rješenje kojim je odobreno polaganje specijalističkog ispita, broj:02-5-146/96.

Prema ovim podacima, specijalistički ispit iz ginekologije i akušertstva, položila je u Sarajevu 07. februara 1996. godine.

VEZANI TEKST - Šta je profesor Asim Kurjak pitao prof. dr. Sebiju Izetbegović na odbrani doktorata

Izetbegović je ranije o specijalizaciji govorila u medijima.

- Zagreb nije uopće mjesto moje specijalizacije, provela sam je na Kliničkom centru na ginekološko-akušerskoj klinici u Sarajevu, dobila sam je 1992. godine u firmi Velefarmacija - rekla je profesorica Izetbegović, dodavši da je u to vrijeme bila uposlenica Velefarmacije, firme koja je planirala otvoriti ginekološku ambulantu za koju je bilo planirano da je održava, te da vodi brigu o ženama – uposlenicama koje su činile oko 90 posto radne strukture preduzeća.

- Sve ono što propisuje specijalizacija, prema planu i programu, završavala sam po predviđenim koracima - izjavila je generalna direktorica KCUS-a.