open-navfaktor-logo
search
Otvoreno o svemu
Prof. dr. Izetbegović: Svi pokušaji moje diskreditacije su osuđeni na propast, moja karijera nije upitna
Nakon polemika u javnosti o akademskoj i ljekarskoj karijeri prof. dr. Sebije Izetbegović, direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, te istupa u medijima profesora Asima Kurjaka, prof. dr. Izetbegović je govoreći za N1 kazala da je specijalizaciju završila prema planu i programu. Potvrdila je da je profesor Kurjak bio njen mentor na doktorskoj odbrani.
25.05.2021. u 18:06
get url
text

Na upit da li je istina da je u Zagrebu provela svega nekoliko sedmica povodom specijalizacije, odgovara da u Zagrebu nije ni boravila u svrhu specijalističke karijere, već da je tamo bila na liječenju, te je vrijeme koristila i za edukaciju.

{$galerijaFotografija}

- Nijedan dio specijalizacije nisam radila u Zagrebu. Dio boravka u Zagrebu je bio prijedlog profesora Šimića da vrijeme koje sam zbog bolesti provodila Zagrebu – kad se osjećam dobro – provedem učeći na Klinici. To nije uopće pridodato mojoj specijalizaciji, ne ulazi u moju specijalizaciju; riječ je o edukaciji koju sam sticala da ne bih gubila vrijeme. Zagreb nije uopće mjesto moje specijalizacije, provela sam je na Kliničkom centru na ginekološko-akušerskoj klinici u Sarajevu, dobila sam je 1992. godine u firmi Velefarmacija - rekla je profesorica Izetbegović za N1, dodavši da je u to vrijeme bila uposlenica Velefarmacije, firme koja je planirala otvoriti ginekološku ambulantu za koju je bilo planirano da je održava, te da vodi brigu o ženama – uposlenicama koje su činile oko 90 posto radne strukture preduzeća.

- Sve ono što propisuje specijalizacija, prema planu i programu, završavala sam po koracima - odgovara generalna direktorica KCUS-a koja se ovih dana ponovo našla na meti optužbi za netransparentan karijerni put.

Najviše pažnje javnosti izazvali su navodi uglednog ljekara i profesora Asima Kurjaka koji je direktno u emisiji na FaceTV kod Senada Hadžifejzovića demantirao bilo koju vrstu direktne veze sa profesoricom Izetbegović, u vidu mentorstva na postdiplomskom ili doktorskom studiju.

Takve pak tvrdnje Izetbegović odbacuje.

- Profesor Asim Kurjak bio je moj mentor na doktorskoj odbrani, kao i na izradi doktorskog rada. O tome postoji neoboriva dokumentacija, a ja sam branila doktorski rad pred više od tri stotine ljudi, svi oni znaju ko je bio mentor. Ne razumijem, kad sve skupa razmotrim, zbog čega je profesor tako postupio. Kažem, postoje evidentni podaci o svemu tome - poručila je prof. dr. Sebija Izetbegović, naglasivši da se paralelno ostvarivala u akademskoj i specijalističkoj karijeri koju su pratili izvrsni hirurzi na Kliničkom centru u Sarajevu, među kojima navodi imena nekih profesora poput Srećka Šimića, Idriza Bukvića, Ahme Kapetanovića, Jadranke Dizdarević i drugih.

- Što se tiče akademske karijere, zavšila sam studij na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, zatim sam odbranila magistarski rad – mentor mi je bio profesor Srećko Šimić, a za moj doktorat mentor je, ponavljam, bio profesor Asim Kurjak - odgovara i dodaje:

- Sve što se povezuje s mojim imenom je, očigledno, politička motivacija. Moje ime se pokušava uvući u već nekoliko afera i to je, rekla bih, vrlo nisko. Operisala sam i porodila nebrojeno mnogo žena, ja sam osoba koja ima vrlo provjerljiv kredibilitet. Nema razloga da me se na ovaj način pokušava diskreditirati, svi su pokušaji osuđeni na propast.

 

Federalno ministarstvo zdravstva na upit N1 dostavilo je podatke s protokolarnim brojevima rješenja koja se nalaze u dokumentaciji prof. Izetbegović.

Federalno ministarstvo zdravsta u svojoj arhivi ima dva dokumenta kojima se dokazuje da je Sebija Izetbegović obavila specijalizaciju: 1. Rješenje kojim je odobrena navedena specijalizacija, broj: 02/09-154-336/91 od 15.02.1991. godine i 2. Rješenje kojim je odobreno polaganje specijalističkog ispita, broj:02-5-146/96.

Prema ovim podacima, specijalistički ispit iz ginekologije i akušertstva, položila je u Sarajevu 07. februara 1996. godine.

Što se tiče Kurjaka, ne samo da je bio mentor Izetbegović na doktoratu, nego su svojevremeno zajedno, kao koautori, objavljivali stručne radove. 

 

Zajedno su promovirali i knjige...

 

 

Sebija Izetbegović, dokumenti, specijalizacija 25.5.2021.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.