VEZANI TEKST - Šta je profesor Asim Kurjak pitao prof. dr. Sebiju Izetbegović na odbrani doktorata

- Ja prihvaćam činjenicu da postoje zapisnici, da je pred nas četvoro ona branila doktorat, da je taj doktorat legalan i legitiman i da je to doktorat, ali u Sarajevu. Nikada ja nisam spomenuo Sarajevo, jer nije bilo u pitanju niti jednom. Ja sam govorio o doktoratu i postdiplomskom studiju, ali u Zagrebu - rekao je Kurjak za N1.

Na koncu, Kurjak naglašava da razgovorom za N1 stavlja tačku na priču o obrazovanju direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović.

Brojni sarajevski mediji ovih dana su citirali Kurjaka u kojem on govori kako "nikada nije bio mentor Sebiji Izetbegović". Tako je Avaz objavio da je Kurjak njima kazao "da nikada nije bio mentor Sebiji Izetbegović, a ako jeste, kako kaže, 'neka pokažu papir gdje to piše i zapisnik kako se doktorat završio'.

Izetbegović, kako je istaknula u medijima, ali i dokazala dokumentacijom, nikada nije rekla da je magistrirala i doktorirala u Zagrebu. Naprotiv, sve vrijeme je tvrdila da je studije okončala u Sarajevu, za šta postoji i originalna dokumentacija. 

Između ostalog, zahvaljujući Kurjakovim izjavama, javnosti su se plasirale priče kako Izetbegović uopće nije bila upisana na postdiplomskom studiju u Zagrebu. I takve tvrdnje su demantovane. To se vidi i iz fotografije indexa ispod.